Policie obvinila žalobkyni známou z kauzy opencard kvůli únikům informací

Policisté ve středu odpoledne zadrželi státní zástupkyni Dagmar Máchovou a obvinili ji ze zneužití pravomoci v kauze Bereta. Ta se týká prodávání citlivých policejních informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupkyně Dagmar Máchová

Státní zástupkyně Dagmar Máchová | Foto: ČT24

„Byli jsme informováni o jejím zadržení. S bližšími informacemi se obraťte na dozorové státní zastupitelství,“ řekla pro portál Novinky.cz mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

„Policisté Národní protidrogové centrály dnešního dne zahájili trestní stíhání proti třem osobám. U dvou jde o rozšíření původního obvinění, jedna - státní zástupce - byla obviněna nově. Zadržena byla kvůli obavě, že by mohla ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky," řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Máchovou ale konkrétně nejmenovala.

Na dotaz, jestli bude navrhovat vzetí do vazby, odpověděla, že policejním výslechem mohou důvody pro vazbu pominout. Všichni tři dnešní obvinění jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, z toho jeden ve formě návodu. Jeden z trojice si vyslechl obvinění z přijetí úplatku, druhý z podplácení. Přímou souvislost s kauzou Bereta ale Bradáčová nepotvrdila. Pouze uvedla, že aktuální obvinění je pokračování šetření, v němž už dva z obviněných figurovali.

Státní zástupkyně Máchová, jejíž kancelář prohledával ÚOOZ, už nebude řešit trestní případy

Číst článek

Kauza Bereta se týká dlouhodobého obchodování s citlivými policejními informacemi. V kauze dosud figurovali někdejší policista a současné soukromý detektiv Igor Gáborík, bývalý protikorupční policista Radek Holub a bývalý celník Pavel Šíma. Podle kriminalistů měli Holub se Šímou prodávat Gáboríkovi citlivá data z kauz Nemocnice na Homolce a pražského dopravního podniku. Citlivá data mu měla také dodávat právě Máchová, která obě kauzy dozorovala. Gáborík je měl pak předávat dál. Celou kauzu dozoruje pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Pod protidrogovou centrálu kauza přešla na základě rozhodnutí Bradáčové po reorganizaci policie. Předtím se jí totiž zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který se sloučil s protikorupční policií. Bradáčová tak chtěla zabránit tomu, aby nová policejní centrála „nevyšetřovala samu sebe“.

Máchové byly nedávno v souvislosti s vyšetřováním úniku informací odebrány veškeré trestní případy. Žalobkyni navíc prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a to kvůli kauze opencard. Máchová měla podle policie vyšetřování případu zdržovat. Kontroverze však vzbudila i při dozorování případu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik. Mimo jiné byla kritizována za to, že se v kauze tunelování dopravního podniku vůbec nezabývala rolí Ivo Rittiga.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme