Z KLDR utekl další diplomat. Má detaily o zdraví Kim Čong-una

Ze Severní Koreje emigroval další vysoce postavený diplomat. Jedná se o muže, který měl na starost dodávky zdravotnického materiálu do nemocnice v hlavním městě KLDR Pchjongjangu. Informaci přinesla agentura AFP a jihokorejská média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

Prominentní klinika v městě Pchongjang se dlouhodobě stará o zdraví rodiny severokorejského vůdce Kim Čong-una. Spekuluje se, že by diplomat mohl být zajímavý pro jihokorejské tajné služby, jelikož by mohl poskytovat informace o vůdcově zdravotním stavu.

Utíkají diplomaté i obyčejní lidé

I když se jedná o velmi riskantní krok, útěků ze Severní Koreje přibývá. Je třeba rozlišovat mezi útěky lidí, kteří mají diplomatický pas a mezi útěky, které podnikají obyčejní občané KLDR.

V případě, že se k útěku rozhodne diplomat, zamíří na ambasádu, nejčastěji na japonskou nebo jihokorejskou, a tam požádá o politický azyl. Pokud jsou vyslyšeni, diplomatické kruhy informaci ohlásí nejčastěji až tehdy, když jsou dotyční v bezpečí.

Občany bez diplomatického pasu čeká extrémně nebezpečná cesta, při které jde mnohdy o život a to, jak dopadne, je velmi nejisté.

„Naše rodina se dostala do Číny tak, že jsme ilegálně překročili pohraniční řeku, je to nebezpečné, jelikož tam hlídkují jak čínští, tak severokorejští pohraniční vojáci, ale utíkali jsme před hladem. Hlad je vlastně v mé zemi pořád. Odhaduji, že v 90. letech zemřely v Severní Koreji miliony lidí hladem,“ popsala svůj osud mladá Korejka, jež opustila KLDR ve svých čtrnácti letech. Do Jižní Koreje se dostala právě přes Čínu.

Pokud se Severokorejci dostanou přes zmiňovanou čínsko-severokorejskou hranici, snaží se pokračovat dál, většinou až do Hongkongu, pokud tam požádají o azyl, mají vyhráno. Na rozdíl od kontinentální Číny jsou v hlavním městě bezpečí. Lidé cestují napříč celou Čínou, vyhýbají se kontrolám a úřadům. V případě, že je čínská policie zadrží, je velmi pravděpodobné, že je čeká deportace zpět do Severní Koreje, těžké tresty nebo také smrt.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme