Hodil židli po střelci z Brodu a zachránil několik životů. Zeman mu dá medaili

Zachránce několika životů při loňské střelbě v Uherském Brodě zřejmě dostane při oslavách státního svátku 28. října medaili Za hrdinství. Ve středu při setkání s obyvateli Uherského Brodu to řekl prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Jeden z hostů restaurace, kde útočník loni v únoru zastřelil osm lidí, pomohl několika lidem k útěku, když střelce uhodil židlí.

"Věřím, i když nesmím nic naznačovat do 28. října, že jeden z vašich spoluobčanů bude oceněn medailí Za hrdinství vzhledem k tomu, že se dokázal postavit onomu útočníkovi, i když v ruce neměl pistoli, ale židli," uvedl prezident v debatě s občany, kterou zaznamenala Česká televize.

Státní vyznamenání, mezi něž patří i medaile Za hrdinství, prezident předává 28. října na Pražském hradě při příležitosti každoročních oslav výročí vzniku samostatného československého státu. Loni medailí Za hrdinství vyznamenal například studenta Petra Vejvodu, který přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou.

Loňská osminásobná vražda v Uherském Brodě je nejtragičtějším případem střelby v dosavadní historii České republiky. Třiašedesátiletý muž 24. února 2015 vstoupil do restaurace Družba a začal bez varování střílet po hostech i personálu. Připravil o život sedm mužů, jednu ženu a nakonec zastřelil i sebe. Podle policie padlo nejméně 44 výstřelů. V době útoku bylo v restauraci 20 až 30 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme