Mobilní internet v Česku? „Ve srovnání s okolními zeměmi je to špatný pohled,“ říká šéfredaktor serveru Lupa.cz

7. říjen 2016

Jak ve fyzickém, tak v online světě hrozí nebezpečí, že nám někdo něco ukradne, ale bez takového rizika nelze žít. Alespoň si to myslí šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek. Cenzura internetu Česku podle něj nehrozí, v některých oblastech jsme na tom ale ve srovnání s okolními zeměmi na štíru – týká se to především cen mobilního internetu.

Internet je lepší nechat na soukromých firmách, které vytváří konkurenční prostředí, u mobilních operátorů je ale vidět, že v Česku velká konkurence není – tím pádem rozvoj není tak velký. „Počet kmitočtů je omezený,“ říká David Slížek v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem.

V internetových oblastech jsem ve srovnání se světem dobří, někde je to ale zase horší, týká se to právě cen mobilního internetu. „Když se podíváte na ceny ve vedlejších zemích a za kolik nakoupíte u nás, tak je to špatný pohled,“ vyzdvihuje.

Pořadatelé letošní Křišťálové Lupy 2016 – Ceny českého internetu vybrali jako úvodní téma cenzuru. Ta byla totiž v letošním roce velkým tématem, které se točilo kolem hazardních her. „Pravomoci nechat zablokovat web má většinou soud, v tomto případě si pravomoc usurpovali úředníci ministerstva financí,“ nastiňuje.

Blokování stránek na internetu ale není zas tak jednoduchá věc. Jak vlastně funguje cenzura? Zářným příkladem je například Čína – přes internet probíhá neskutečné množství dat, proto veškerý internetový provoz musí procházet centrálním serverem. „V Česku a západním světě ale taková cenzura neexistuje,“ dodává.

David Slížek

A pokud chcete zůstat na síti anonymní, tak můžete narazit – většina zařízení připojená k internetu jsou identifikovatelná, úplně bez šance ale nejste. „Vyžaduje to velkou disciplínu a používat různé nástroje, které umožňují anonymizaci,“ vysvětluje s tím, že právě anonymita se používá k legálním účelům, ale také ke kriminální činnosti.

A pokud nakupujete v e-shopu a necháte tam e-mail, tak to hned nemusí být nebezpečné, v případě ostatních dat ale dochází k rozhodování, zda vůbec využít internetu k nákupu. „Na internetu nakupují miliony lidí. Pohodlnost je něco, co může vyvážit určité nebezpečí,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , prh
Spustit audio