500 let staré knihy z Arménie dorazily do Prahy, od úterý budou vystaveny v Klementinu

Letadlo se starými knihami a vzácnými tisky ze 16. a 17. století přistálo na pražském Letišti Václava Havla a střežený vůz je převezl do Klemetina. Exponáty pro výstavu, kterou pořádají Národní knihovny České republiky a Arménie u příležitosti 25. výročí nezávislosti Arménské republiky, měly přitom původně dorazit už ve středu. Výstava Arménské knižní umění v průběhu staletí bude v Klementinu zahájena v úterý 12. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Letišti Václava Havla přistálo letadlo z Arménie. V nákladovém prostoru byla bedna se vzácnými tisky. Jejich výstavu připravuje Národní knihovna od 12. října

Na Letišti Václava Havla přistálo letadlo z Arménie. V nákladovém prostoru byla bedna se vzácnými tisky. Jejich výstavu připravuje Národní knihovna od 12. října | Foto: Irena Maňáková, mluvčí NK

„Naneštěstí došlo ke zdržení, a to z technických důvodů, a nikoli politických, jak někteří spekulovali. Je nutné si uvědomit, že do České republiky přepravujeme více než dvacet velmi vzácných a starých knih, a proto je celní řízení složitější,“ popsal problémy arménský velvyslanec v České republice Tigran Seiranian Seiranian.

Vzácná zásilka přistála na Letišti Václava Havla, odkud pokračovala ve střeženém autě do pražského Klementina.

„Arménská strana byla natolik vstřícná, že nejvýznamnější exponáty, které zapůjčuje, pojistila na svůj účet, což je pro nás velká finanční úleva. Platí také převoz,“ ocenila vstřícnost arménské strany Irena Maňáková z Národní knihovny.

Návštěvníci výstavy nazvané Arménské knižní umění v průběhu staletí s podtitulem „Ti, kdo pili z toků Ducha“ budou moci obdivovat díla, která pocházejí i ze 16. a 17. století.

„Chceme konfrontovat tradiční s novým,“ říkají vedoucí prostoru Klementinum 190

Číst článek

„Dvacet pět vzácných arménských výtisků počínajících od roku 1513, zahrnující nejstarší arménskou Bibli, která byla vytištěna v Amsterodamu v roce 1666, a mnoho liturgických a dalších knih,“ prozrazuje kurátor expozice Haig Utidjian.

Celkem 75 exponátů tak představí arménské písemné skvosty od nejstarších tisků liturgického a hudebního charakteru včetně Hymnáře z roku 1664 nebo raných děl svatého Řehoře z Nareku označovaného za „Andělského učitele". Chybět však nebudou ani moderní publikace včetně arménských překladů českých autorů. Třeba Povídání o pejskovi a kočičce nebo Osudy dobrého vojáka Švejka.

Výstavu, která v Klementinu začíná 12. října, doplní i řada doprovodných akcí, ať už přednáška o arménské církevní hudbě nebo připomínka genocidy Arménů Osmanskými Turky.

Robert Mikoláš, dab, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme