Europoslanci žádají propuštění Čecha zatčeného v Súdánu. Unie má na Súdán páky

Evropský parlament vyzval k propuštění Čecha Petra Jaška zadržovaného v Súdánu. Jašek je členem mezinárodní organizace Hlas mučedníků, která dokumentuje pronásledování křesťanů. Jašek jel do Súdánu předat finanční dar křesťanským představitelům. Súdánské úřady ho ale loni v prosinci zadržely za protistátní činnost. Rodina zatčeného Čecha kvůli diplomatickým jednáním nejprve požádala o informační embargo. Pak se ale obrátila s žádostí o pomoc na europoslance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný prezident Súdánu Umar Bašír, předseda Strany národního kongresu

Současný prezident Súdánu Umar Bašír, předseda Strany národního kongresu | Zdroj: Reuters

„Samozřejmě že Evropská unie má páky. Protože například Súdánu poskytuje rozvojovou pomoc,“ uvedl šéf právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda z KDU-ČSL, který vyzval súdánskou vládu k propuštění Petra Jaška.

Na porušování lidských práv v Súdánu dlouhodobě upozorňuje řada nevládní organizací. Súdánského prezidenta Umara Bašíra obviňuje Mezinárodní trestní soud ze spáchání genocidy a zločinů proti lidskosti v Dárfúru.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme