Úřad ombudsmanky: Postup policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze byl neadekvátní

Ombudsmanka Anna Šabatová kritizuje postup policie při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. "V rámci bezpečnostních opatření při návštěvě čínského prezidenta policie při některých incidentech jednala nepřiměřeně a zmatečně," stojí na stránce Veřejného ochránce práv. "Jako zmatečné lze označit jednání na FAMU v souvislosti s vyvěšenou tibetskou vlajkou. Místo aby zakročila proti agresivním příznivcům čínského prezidenta nebo alespoň zjistila jejich totožnost, zakročila naopak proti oběti jejich útoku."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivisté vyměnili na Evropské třídě několik čínských vlajek za tibetské

Aktivisté vyměnili na Evropské třídě několik čínských vlajek za tibetské | Foto: Filip Jandourek

Právník Kanceláře veřejné ochránkyně práv David Slováček vyjádřil názor, že k některým českým aktivistům bylo přistupováno mnohem přísněji než k těm čínským. Zmínil i konkrétní případ, ve kterém policie podle ombudsmanky pochybila: „Asi nejzásadnější je tam otázka jednoho incidentu, kdy došlo k napadení jednoho českého občana žerděmi od vlajek ze strany čínských hostů. Policie tohoto muže vyvedla, zajistila a odvezla na služebnu, zatímco čínské aktivisty nijakým způsobem neřešila,“ David Slováček.

Na stránkách Veřejného ochránce práv je uvedeno několik různých případů z březnových zásahů policie při demonstracích během návštevy čínského prezidenta v Praze.

Muž s tibetskou vlajkou

Vyjádření Davida Slováčka se týká případu pod titulkem "Příznivci čínského prezidenta vs. muž s tibetskou vlajkou". Podle ochránkyně policisté vážně pochybili, když nezakročili proti stoupencům čínského prezidenta bijícím žerděmi vlajek muže s tibetskou vlajkou, který se pohyboval v jejich těsné blízkosti. Policisté místo toho s použitím donucovacích prostředků vyvedli bitého muže s tibetskou vlajkou, zajistili ho a převezli na služebnu Bartolomějská.

Použití donucovacích prostředků bylo podle ochránkyně důvodné, dokud muži hrozilo zranění. Jeho následné zajištění však bylo nesprávné. Policisté se měli místo toho soustředit na agresivní stoupence čínského prezidenta a podniknout kroky k odhalení útočníků a k jejich zajištění. Odůvodnění policistů, že neviděli, kdo útok začal a kdo se bránil, svědčí o tom, že dění neměli pod kontrolou. Podle ochránkyně by měla policie zvážit pořizování videozáznamů z podobných akcí, aby bylo možné následně situaci vyhodnotit a aktéry

Policisté v budově FAMU

Postup policistů v souvislosti s tibetskou vlajkou na budově FAMU byl naprosto zmatečný. Motiv jednání policistů lze považovat za legitimní, tj. ověřit, zda majitel budovy ví o vyvěšené tibetské vlajce a přítomnosti osob na balkoně u ní. Vzhledem k tomu, že v blízkosti budovy se nacházeli příznivci čínského prezidenta s vlajkami na dlouhých žerdích, mohlo jít o bezpečnostní riziko (pro osoby na balkoně, budovu i pro chráněnou osobu).

Pochybnosti však vyvolává zejména opakované vyslání hlídky do budovy a skutečnost, že policisté i napodruhé pouze zjišťovali, zda vedení o vlajce ví. Ani pak nepředali vedení FAMU informace, které by vysvětlovaly důvod tohoto zjišťování, možná bezpečnostní rizika, ani ujištění, že policie bude plnit svůj úkol všemi silami předejít škodám.

Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy se už ke kritice zásahů po dobu návštěvy čínského prezidenta v Praze nechce vyjadřovat.

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme