FBI řeší další únik přísně tajných dokumentů. Spolupracovník tajných služeb je schovával doma

FBI zadržela spolupracovníka americké tajné služby NSA Harolda Martina, který měl z úřadu vynášet tajné informace. Co s nimi chtěl dělat, zatím není jasné. Podle americký médií tento případ připomíná kauzu Edwarda Snowdena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edward Snowden

Edward Snowden | Foto: CC BY-SA 3.0, Praxis Films, Laura Poitras

Jedenapadesátiletý bývalý námořní poručík byl zadržen na konci srpna. FBI u něj doma našla tajné vládní dokumenty a objemné digitální složky. Jejich obsahem mimo jiné byly nástroje, pomocí kterých NSA může proniknout do zahraničních systémů cizích států. Nejednalo se sice o nejaktuálnější verzi programu, pocházela z roku 2014, ale přesto se jedná o program, který podléhá nejvyššímu stupni utajení.

Edward Snowden dostane norskou cenu Björnstjerna Björnsona za svobodu slova

Číst článek

Zatím není jasné, co chtěl Martin s tajnými materiály a programy dělat. Jeho právník tvrdí, že jako bývalý vyznamenaný důstojník nikdy nechtěl poškodit Spojené státy. Martin sloužil v americkém námořnictvu deset let. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by materiály předával jiným vládám. Ale několik týdnů předtím, než ho FBI zadržela, se totožný počítačový systém, jaký ukradl, objevil na internetu. Není jisté, jestli ho na internet vložil právě Harold Martin nebo s tím nemá nic společného.

Hrozí mu až 10 let odnětí svobody

Zatím není jasné, z čeho bude obviněn. Pokud by se jednalo pouze o neoprávněné manipulování s materiály, může dostat jen roční trest odnětí svobody. Pokud bude ale obviněn z krádeže tajných informací, hrozilo by mu až deset let vězení.

Média srovnávají případ Harolda Martina s případem Edwarda Snowdena, přestože oba případy moc podobné nejsou. Oba ale pracovali pro firmu Booz Allen. Ta byla založena před sto lety a vláda si ji najímá na práci s tajnými materiály. Podle amerických médií tato situace pro firmu není příliš dobrá, protože se jedná již o druhého zaměstnance během pěti let, který ukradl tajné informace.

Edward Snowden v roce 2013 zveřejnil tajné materiály a tím odhalil kontroverzní praktiky amerických tajných služeb. Nyní má dočasný azyl v Rusku.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme