Místo čtyř jen dvě strany. Formuláře pro podávání daňového přiznání budou jednodušší

Finanční správa chce téměř milionu zaměstnanců zjednodušit podávání daňového přiznání. Místo čtyř stran formuláře budou vyplňovat jen dvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Finanční správa připravuje zjednodušení podávání daňového přiznání ze závislé činnosti. Mělo by se to dotknout devíti set tisíc poplatníků, převážně lidí, kteří si k zaměstnání přivydělávají. Formulář bude mít místo současných čtyř stran jen dvě.

Jednodušší formulář budou moci příští rok využít ti zaměstnanci, kteří nemají příjmy z ciziny a podávají si přiznání sami. Popsal generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

„Formulář si podá poplatník sám, v řadě případů dostane potvrzení o příjmech, vedle toho má hypotéku, životní pojištění . Navíc má také možnost nějaké slevy,“ popsal stručně nové formuláře Janeček.

Exministr financí a šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek namítá, že zjednodušené placení daní chtěla už vláda za jeho působení. A to třeba jednotným inkasním místem.

„Nynější vláda, která zkomplikovala situaci a navrhla tisíce nových administrativních povinností, teď říká něco o zjednodušení ,“ okomentoval Kalousek.

Nový formulář nevyužijí poplatníci se ziskem z nájmu a dalších podobných příjmů. Ani ti, kteří podávají dodatečné přiznání.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme