Hurikán Matthew zabíjel. Na Haiti mluví o více než 330 mrtvých

Bilance obětí po hurikánu Matthew v karibské oblasti se stále zvyšuje. Největší škody napáchala bouře na Haiti, které podle agentury Reuters hlásí 478 mrtvých. Záchranáři se snaží dostat do oblastí, které úder odříznul od komunikace. Podle odhadů je na Haiti přes 300 tisíc lidí v urgentní nouzi, mnohým chybí potraviny i pitná voda. Bouře se teď žene na Floridu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hurikán Matthew  poničil i domy v Corail na Haiti

Hurikán Matthew poničil i domy v Corail na Haiti | Zdroj: Reuters

Úřady na Haiti oznámily, že lijáky a vítr o rychlosti 220 kilometrů poničily obydlí a pobily i úrodu a dobytek. Kvůli dopadům země odsunula plánované nedělní prezidentské volby.

Velké škody jsou z části zapříčiněné faktem, že v chudé zemi žije mnoho obyvatel v přístřešcích, které hurikán snadno rozmetal. Řada lidí navíc neměla prostředky na to, aby se dostala do bezpečí.

Čtyři lidé zemřeli i v sousední Dominikánské republice a záchranáři kvůli bouři zasahovali i na Bahamách, odkud ale žádné oběti nehlásí.

Pomoc posílají Spojené státy i Evropská unie

Podle OSN půjde o nejhorší humanitární krizi na Haiti od roku 2010. Tehdy zemi postihlo zemětřesení, po kterém tam vypukla epidemie cholery. Pomoc už přislíbilo americké ministerstvo zahraniční.

„Budeme podporovat haitský Červený kříž, který má tisíce dobrovolníků. Nejdříve se zaměříme na opravu komunikací, máme taky sklady se zásobami,“ řekla zástupkyně amerického Červeného kříže Suzy DeFrancisové.

„Jednou z věcí, které můžou rodiny s dětmi potřebovat, je kuchyňské nádobí, aby si mohly uvařit, a taky hygienické potřeby. Bojíme se cholery, takže budeme roznášet tablety na vyčištění vody.“

Pomoc už přislíbila také Evropská unie.

Stav nouze, dopravní zácpy a prázdné regály. Amerika se připravuje na hurikán Matthew

Číst článek

Hurikán Matthew se teď řítí právě na východní pobřeží Spojených států. Silný vítr i déšť už bičuje Floridu a statisíce obyvatel jsou už několik hodin bez elektřiny. Úřady k vyklizení rizikových oblastí ve státě vyzvaly na 1,5 milionu lidí.

Obyvatele evakuují také Georgie a Severní i Jižní Karolína. Podle očekávání by během příštích zhruba 24 hodin měla bouře pokračovat směrem na sever.

Matthew je v některých oblastech Floridy nejsilnější hurikán za století. Ve státě jsou záplavy nebezpečné i kvůli tomu, že vyhánějí z tradičních obydlí divoká zvířata. Meteorologové stále hurikán kvalifikují jako bouři kategorie čtyři.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme