Volby 2016: Příprava volební místnosti? Nejnáročnější je nachystat těžkou zástěnu

7. říjen 2016

Ve čtrnáct hodin se dnes 7. října otevřou v celém Česku volební místnosti. Lidé budou vybírat krajské zastupitele a ve třetině obvodů taky senátory. Řada volebních místností na severu Čech je ve školách. Kvůli výuce se proto často připravují jen několik hodin před zahájením voleb. Ve Stružnici na Českolipsku, kde se volí v budově obecního úřadu, mají víc času, a mohli se tak připravit v předstihu.

„Je důležité přenést do této místnosti věci, které jsou k volbám a pro volební komisi potřeba. Je to zasedací místnost obecního úřadu, a tak jsou tu stoly i židle běžně k dispozici,“ vysvětluje Anita Bělová, nezávislá starostka Stružnice.

Státní znak, urny i volební nástěnka

Do místnosti se musí nastěhovat drobné nezbytnosti, bez kterých by se volby neobešly. „Chybí nám tu volební urny, zástěna, státní znak a důležité podklady pro volby,“ popisuje Bělová a pokračuje: „Bude tu důležitá i nástěnka, kde budou umístěné volební lístky, tedy všechny strany, které jdou do voleb.“

Volební urna stojí uprostřed zasedací místnosti. Nejnáročnější je zřejmě připravit zástěnu, která má velké rozměry a není lehká. „Zástěna bude nejhorší, je kovová,“ říká referentka obecního úřadu Petra Kalinová.

„Používáme ji už několik let, vždycky ji jen uklidíme do skladové místnosti. Je to inventář obce,“ dodává Kalinová.

Příprava volební místnosti na OÚ ve Stružnici na Českolipsku

Jak místostarostka, tak referentka úřadu je postupně stěhují z vedlejší místnosti, malého skladového prostoru, do volební místnosti. „Začneme tím nejlehčím, což jsou volební urny. Máme tu dvoje, protože máme dvě volební místnosti. Jednu máme ve Stružnici, volební okrsek číslo jedna a okrsek číslo dvě je volební místnost v Jezvé v základní škole,“ doplňuje Bělová.

Z jídelny za hodinu volební místnost

Obec využije místnost, kde obědvají děti ze základní školy. Je nutné, aby se strávníci naobědvali, a teprve poté pracovníci úřadu místnost připraví.

Zasedací místnost obecního úřadu je jedna z mála místností, kterou lze připravit pro volby v předstihu. Většina volebních místností je ve školách, které se připravují hodinu až dvě před samotnými volbami.

Spustit audio