Velká pardubická je pro něj jako pro atlety olympiáda. Bartoš očekává extrémně těžký dostih

Historicky nejúspěšnější český překážkový žokej chce v neděli potřetí vyhrát Velkou pardubickou. Josef Bartoš ve svých pětatřiceti letech ovládl už 516 dostihů po celé Evropě, ale na další triumf ve slavném domácím závodu už čeká osm let. Během nich si kromě zahraničních úspěchů prožil i těžké chvíle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická

123. Velká pardubická | Foto: Filip Jandourek

Už několikrát se Josef Bartoš ocitl pod koňskými kopyty a odnesl to zlomenou čelistí, lícní kostí a má sešroubovanou krční i hrudní páteř.

Smolná pro něj pak byla Velká pardubická před dvěma lety, kdy klisna Zulejka nezvádla odraz na taxis, což ji stálo život. Bartoš poté strávil tři dny v nemocnici s otřesem mozku. Přesto se ale na východočeské závodiště opět těší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Bartoš měl v minulosti zlomenou čelist, lícní kost a má sešrooubovanou krční i hrudní páteř. Před dvěma lety přišel při Velké pardubické o koně

„Vyhrát tenhle dostih je hodně emotivní. Myslím si, že je to nejvyšší stupínek, na který můžu dosáhnout. Pro mě je Velká pardubická totéž jako pro atleta olympiáda,“ srovnává jeden z nejuznávanějších českých žokejů.

Na prémiích už pro různé majitele vydělal za svou kariéru téměř 120 milionů korun. To je sice pořádná suma, ale dostihy nejsou sportem, ve kterém se dá ve středoevropských poměrech zbohatnout, pro jezdce je to hlavně pořádná dřina.

I tak se ale Bartoš vypracoval mezi špičku ve svém oboru, když v posledních dvou letech ovládl italský šampionát. Teď se chystá na 126. Velkou pardubickou, kterou může poznamenat pro letošek netypicky mokrá a hluboká půda.

„Ovlivní to hlavně sázkaře, protože pojedou podle papírových předpokladů. Ale jak bude měkká půda, bude všechno trochu jinak. Rozhodnou síly koňů. Dráha bude po předchozích dostizích hodně rozbitá. Velká pardubická bude extrémně těžká,“ předvídá Bartoš.

Sám Velkou pardubickou vyhrál v letech 2006 a 2008. V neděli usedne na spolufavorita a svěřence Josefa Váni Zarifa.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme