‚Libra se stala oficiální opozicí britské vlády‘. Na asijských trzích se prudce propadla

Britská libra se poprvé od roku 1985 obchoduje za méně než 1,25 dolaru. Může za to náhlý propad britské měny na asijských trzích. Podle odborníků za něj nejspíš může reakce automatizovaných systémů obchodování na mediální zprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra (ilustrační foto)

Britská libra (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Libra se v jednu chvíli zřítila o šest procent za pouhé dvě minuty. Podle BBC to časově koresponduje s okamžikem, kdy Financial Times zveřejnily zprávu o požadavku tvrdých jednání o brexitu z úst francouzského prezidenta Françoise Hollanda.

Efekt mohla umocnit chyba počítačových algoritmů obchodování.

Libra po prohlášení Mayové klesá. K dolaru je nejníž za téměř 31 let, blíží se hodnotám po referendu

Číst článek

Prudký propad kurzu libry nechá prověřit britská centrální banka. S odvážným prohlášením přišla banka HSBC. Podle ní se libra stala oficiální opozicí britské vlády Theresy Mayové a do konce příštího roku by prý mohla oslabit až na úroveň 1,10 dolaru.

Britská měna se výrazně propadla i po referendu, ve kterém voliči o opuštění Evropské unie rozhodli. K oslabení došlo i po nedělním prohlášení premiérky Theresy Mayové, podle kterého Británie formálně zahájí proces odchodu z Unie nejpozději do konce března příštího roku.

Jiří Hošek, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme