Sledovali jsme ONLINE: Volební místnosti se uzavřely. V první den voleb přišla hlasovat zhruba pětina lidí

První den voleb je u konce. Krajské volby na třetině území spojené s prvním kolem volby senátorů začaly v pátek ve 14 hodin. Voliči mohli své hlasy odevzdávat ve volebních místnostech do 22 hodiny. V pátek přišla hlasovat v průměru pětina lidí. Znovu mohou lidé vhazovat hlasovací lístky do volebních schránek v sobotu od 8 do 14 hodin. V 11 městech a obcích spojili krajské volby i s místními referendy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnosti se uzavřou ve 22 hodin. Voličům se pak znovu otevřou v sobotu ráno

Volební místnosti se uzavřou ve 22 hodin. Voličům se pak znovu otevřou v sobotu ráno | Zdroj: ČTK

První volební den měli voliči možnost odevzdat svůj hlas do 22. hodiny, v sobotu budou volební místnosti otevřeny od osmi hodin ráno a zavřou se dvě hodiny po poledni. Při hlasování se musí prokázat platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.

Radnice, volební komise a policie problémy během prvního volebního dne vesměs nezaznamenaly. V Ústeckém kraji působila zmatky mezi voliči situace kolem hnutí Severočeši.cz, jehož zmocněnkyně dala odvolat všechny kandidáty pro krajské volby.

Dohru u přestupkové komise asi bude mít případ oblečení jednoho ze členů okrskové komise v základní škole ve Staré ulici v Brně. Měl na sobě tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem, což tajemník městské části Brno-střed Petr Štika považuje za porušení zákona. Muž se odmítl podle tajemníkových informací převléknout i potom, co mu koupil tričko jiné.

Občané v krajských volbách rozhodují o tom, kdo bude po následující čtyři roky vládnout jejich regionu. Celkem volí 675 zastupitelů.

Přehledný průvodce volbami do krajů a Senátu: kdy, kde a jak hlasovat

Číst článek

Volič po příchodu do volební místnosti obdrží obálku, do které vloží pouze jeden hlasovací lístek konkrétní politické strany, koalice nebo hnutí. Může také využít svého práva preferenčních hlasů a zakroužkovat čtyři kandidáty.

Jak se zbarví Senát?

Naproti tomu výsledek senátních voleb ukáže, zdali současná vládní koalice premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude mít i nadále většinu v horní komoře Parlamentu. Volných je 27 křesel. Voliči do volební urny vhodí obálku s lístkem, na kterém je uvedeno jméno konkrétního kandidáta.

Pokud žádný z kandidátů neobdrží v prvním kole více než padesát procent hlasů, bude následovat kolo druhé. Volební lístky pro další klání obdrží občané až následující týden přímo ve volebních místnostech.

Český rozhlas připravil podrobnou mapu kandidátů do krajských zastupitelstev a Senátu. Regionální stanice Českého rozhlasu oslovily všechny jedničky na krajských kandidátkách a jejich odpovědi si můžete poslechnout ZDE.

Na šest otázek ve stejném časovém limitu odpovídali také uchazeči o senátorské křeslo, kteří využili nabídku Českého rozhlasu na natočení předvolebních vizitek. O Senát bojuje 233 lidí. Více si můžete přečíst ZDE.

ČTK, Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme