Počet obětí hurikánu Matthew na Haiti roste. Média informují až o 842 mrtvých

Ostrov Haiti hlásí kvůli hurikánu Matthew stále více obětí. Agentura Reuters s odvoláním na místní úřady dokonce informovala o 842 obětech. Přírodní živel ale mezitím zeslábl na třetí stupeň pětibodové škály a doprovází ho vítr, který dosahuje síly téměř 200 kilometrů za hodinu. Ničivému hurikánu právě čelí obyvatelé Floridy, kde je 600 tisíc domácností bez elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počet obětí hurikánu Matthew na Haiti stále roste

Počet obětí hurikánu Matthew na Haiti stále roste | Zdroj: Reuters

Podle haitské civilní ochrany zůstává v nejchudší zemi Karibiku přes 61 tisíc lidí v provizorních přístřešcích. Panamerická zdravotnická organizace navíc vydala pro Haiti varování před epidemií cholery. Podle lékaře Tomáše Šebka, který se na ostrově dvakrát účastnil mise Lékařů bez hranic, jde o velké riziko.

„Hygienický standard na Haiti je velmi nízký. Záplavy, další vysidlování lidí, nulové hygienické návyky Haiťanů, to jsou úplně optimální podmínky pro to, aby epidemie cholery, která byla obrovská už v roce 2010, vypukla znovu.“

Přitom jedna z nejchudších zemí světa se dosud nevypořádala s následky ničivého zemětřesení, při kterém v roce 2010 zahynulo na 230 tisíc obyvatel ostrova.

Hurikán Matthew se přesouvá podél floridského pobřeží. V ohrožení jsou Georgia a Jižní Karolína

Číst článek

„Lidé žijí na Haiti v relativně primitivních podmínkách a samozřejmě poté, co po zemětřesení v roce 2010 bylo minimálně v epicentru zničeno 90 procent budov, tam lidé dodnes žijí v provizorních plastikových stanech. I pokud už to jsou relativně jednoduché domky, tak samozřejmě nejsou zabezpečené proti poryvům větru nebo hurikánu,“ dodává Šebek.

Spojené státy posílají na Haiti devět vojenských helikoptér se zásobami potravin a vodou, měly by přistát právě v nejhůř zasažených oblastech.

Situace na Floridě

Bouře teď ohrožuje východní pobřeží Spojených státu. Na Floridě je bez proudu na 240 tisíc domácností a podniků. Podle tamního guvernéra Ricka Scotta se ale na hurikán místní úřady dobře připravily.

„Otevřeli jsme více než 145 úkrytů, ve kterých je v tuto chvíli přes 22 tisíc lidí. Nemáme žádný problém s dopravou. Dohlédli jsme na to, aby byly všechny hlavní ulice na Floridě přístupné. To je taky jeden z důvodů, proč byly evakuace tak rychlé,“ vysvětlil.

Ačkoliv hurikán Matthew v posledních hodinách zeslábl, podle meteorologů stále představuje vážné nebezpečí.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme