Petr Holub: Zemětřesení jménem Deutsche Bank

7. říjen 2016

Od roku 2008 vědí všichni, že finanční krize jsou něco jako zemětřesení. Když se otřese stabilita některé banky, tak to varuje před budoucí katastrofou.

Může a nemusí přijít, ovšem někdy následné otřesy zlikvidují nejen konkrétní banku, ale také všechny, které s ní jsou propojeny, a vedle toho prosperitu celých regionů, zemí i kontinentů. Před osmi lety to bylo zvlášť ničivé. V uplynulých týdnech se otřásla největší německá banka Deutsche Bank, což mnozí chápou jako předzvěst budoucích katastrof.

Jako vždy, jde především o jednotlivé zprávy, které však mohou být snadno interpretovány, že odhalují nová nebezpečí. První a největší otřes způsobil americký vyšetřovatel, který se zabývá hypotéčními podvody z doby před 10 lety.

Právě tyto podvody se považují za hlavní důvod finanční krize roku 2008. Podílela se na nich i Deutsche Bank pod svým tehdejším šéfem Josefem Ackermannem. Proto vyšetřovatel koncem léta vypočetl německým bankéřům čtrnáctimiliardovou pokutu, samozřejmě v dolarech.

Od té doby jsou finančníci více citliví a jejich negativní očekávání se naplňují. Bankovní dohled zjistil, že Deutsche Bank pomáhala fiktivními obchody zamést špatné úvěry italské banky Monte dei Paschi za 10 miliard eur.

Předzvěst dalších potíží

Aby toho nebylo málo, Deutsche Bank pomáhala ruským miliardářům přesouvat přes hranice nepozorovaně vysoké částky peněz v celkové hodnotě opět přes 10 miliard eur, což vzbudilo podezření, že se účastnila praní špinavých peněz, respektive porušování protiruského embarga.

Logo

Deutsche Bank reagovala propouštěním a také tím, že uložila do rezerv vysoké částky na případné pokuty. Její tržní hodnota poklesla na úroveň krizového roku 2008, což je třikrát nižší hodnota než v dobách nedávné prosperity. Možná už ani nejde o velkou banku, v každém případě je velká dost, aby její případný krach strhl do propasti značnou část finančních trhů.

Koncem týdne se bankovní počasí poněkud vyjasnilo. Na počátku vyjasnění stála úvaha, že spouštěčem krize Deutsche Bank je přece jen rozhodnutí úřadů, byť jde o úřady americké. Spojené státy sice stíhají tvrdě všechny přestupníky zákonů i bankovních regulací, jistě však nemají zájem na tom, aby ničily prosperitu Německa, jednoho ze svých hlavních obchodních partnerů.

Nějakou pokutu Deutsche Bank jistě dostane, o astronomickou částku 14 miliard dolarů ale jistě nepůjde. Proto začala opět růst i cena akcií ohrožené banky. Tím se ovšem neřeší klíčová obava, kterou potíže Deutsche Bank vzbudily. V roce 2008 odhalila bankovní krize celkovou slabost ekonomik, které spoléhaly na nekryté peníze a příjmy nepodložený růst konzumu.

Ani potíže Deutsche Bank nenastaly v období, kdy ekonomika bez problémů roste, kdy jsou vyčištěny všechny špatné úvěry z minulosti a kdy už Evropská centrální banka konečně ukončila éru příliš laciných peněz. Právě laciné peníze kazí bankám bilanci a nutí do příliš riskantních obchodů, aby vůbec dosáhly nějakého zisku.

Případ Deutsche Bank může být jen předzvěstí dalších potíží, do kterých se dostávají i jiné finanční ústavy. Koneckonců mohutné propouštění hlásí také německá CommerzBank a nizozemská ING.

autor: Petr Holub
Spustit audio