Blíží se Velká pardubická. Dráha je ve výborné kondici, shodují se účastníci

Už jenom dva dny zbývají do chvíle, na kterou se celou sezónu připravují ti nejlepší dostihoví koně a žokejové. Dráha pro Velkou pardubickou už by měla být nachystaná. A jestliže před několika lety nebyla v úplně dokonalém stavu, teď by si ji účastníci nejslavnějšího závodu mohli pochvalovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická, žokej Jan Faltejsek s Orphée de Blins

123. Velká pardubická, žokej Jan Faltejsek s Orphée de Blins | Foto: Filip Jandourek

Loňská Velká pardubická se mohla pyšnit tím, že během závodu nedošlo ke zranění ani jednoho koně.

To, že se žádnému koni nic nestalo nejen na slavném axisu, ale ani na jedné z celkem 31 překážek je i díky jejich postupným úpravám nejen v polovině 90. let.

„Upravovali jsme především hloubku vodních příkopů a hloubku Taxisova příkopu. Prakticky se to dělalo proto, aby ti koně, když udělají chybu, nepřišli o život. To bylo jediným mottem. Je fakt, že jsme byly mezi dvěma mlýnskými kameny – na jedné straně ochránci tradic, na druhé ochránci zvířat,“ vysvětluje Jiří Janda, správce závodiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dráha je neuvěřitelně v pořádku, říká trenérka Martina Růžičková před letošní Velkou pardubickou

Toho chválí i Martina Růžičková, šestinásobná účastnice Velké pardubické jako jezdkyně a velmi zkušená trenérka.

„Dráha je neuvěřitelně v pořádku. Opravdu ví, co ti koně potřebují. Udělal tam spoustu zábran, aby se ti koně nezranili. Myslím, že lidé v Pardubicích neměli před kvalifikacemi co pít, protože opravdu důsledně zavlažil,“ říká trenérka, která do sedla největšího favorita Charme Looka angažovala Jana Faltejska, tedy žokeje který má ze všech na startu největší počet vítězství ve Velké celkem 3.

Velká pardubická je pro něj jako pro atlety olympiáda. Bartoš očekává extrémně těžký dostih

Číst článek

A proč je vláha pro dráhu tak důležitá? Ani ne proto, aby se neprášilo a travička byla pěkně zelená a sváděla k poválení se. Ale proto, aby se koním lépe běželo. Jen si vybavte rozdíl, když jdete po udusané cestě, nebo měkkém trávníku. V něj doufá i další špičkový žokej Josef Bartoš, který pojede spolufavorita dostihu - 9letého ryzáka Zarifa.

„Potřebuje měkčí půdu, protože je spíš silovým koněm, než aby byl rychlý. Od toho se bude odehrávat i průběh dostihu – na začátku je takový línější, postupně se rozchází a pak teprve přijde na nohy,“ líčí Bartoš.

To už bude na něm a na Zarifovi. A počasí asi pomohlo - Pardubicích skoro každý den pršelo. Za to v neděli by nemělo.

Tomáš Kohout, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme