Digitalizace justice vázne. Ministerstvo to vysvětluje nedostatkem IT expertů

Ministerstvu spravedlnosti chybí desítky počítačových expertů a nestíhá kvůli tomu digitalizaci soudnictví. Už letos měl českou justici rozhýbat elektronický trestní spis na státních zastupitelstvích a v budoucnu i na soudech. To se ale nestihne a není vůbec jisté, kdy budou moct systém žalobci začít používat. Podle Nejvyššího státního zastupitelství se ale na přípravě intenzivně pracuje. Soudcovská unie považuje za důležité hlavně to, aby novinka pracovala bezchybně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, internet, psaní, nehty, ženské ruce

Počítač, klávesnice, internet, psaní, nehty, ženské ruce | Foto: Fotobanka Pixabay

Převážení trestních spisů se často podobá stěhování. V bednách jsou desítky a u opravdu rozsáhlých případů i stovky kil dokumentů. Například spis v kauze kolem Davida Ratha měl 45 tisíc stránek. Přesto by státní zástupce Petr Jirát, který případ dozoroval, papír za obrazovku neměnil.

„Elektronický spis má svoje opodstatnění tam, kde spisy nejsou rozsáhlé. Ale spisy obrovské, velké - každý z praxe vám řekne, že je skutečně mnohem lepší mít ten spis v listinné podobě,“ říká Jirát.

Obavy z úniku dat

Digitalizace justice je cesta správným směrem třeba podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry. Za důležité ale považuje systém důkladně zabezpečit, aby z něj neunikla data.

„Všichni tušíme, že to je nebezpečí, a z toho taky čerpají ti, kteří jsou velmi opatrní těm myšlenkám. To není nechuť k IT,“ myslí si Vávra.

Ministerstvo chystá zavedení elektronického trestního spisu nejdříve na státních zastupitelstvích a později i na soudech. Resort si od toho slibuje zrychlení tuzemské justice. Žalobci měli mít původně systém k dispozici už letos, což se ale nestihne. Mimo jiné prý proto, že resort nemůže sehnat dost IT specialistů.

„V tuhle chvíli máme asi 40 volných míst a bez těch lidí to prostě nejde. Ten systém je velmi komplexní a skutečně šitý přímo na míru, takže je nezbytné, aby tu architekturu vytvářeli lidé, kteří mají znalost toho prostředí a jsou s ním v každodenním kontaktu. My tady nemůžeme jít cestou jednoduchého zadání externímu dodavateli,“ říká ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán | Foto: Noemi Fingerlandová

Na policii už elektronický spis funguje

Ministr věří, že systém bude do konce jeho mandátu v provozu. Jisté to ale prý není. Podle Nejvyššího státního zastupitelství, které se na přípravě elektronického spisu podílí, se na tom intenzivně pracuje. Soudcovská unie považuje za hlavní to, aby systémy fungovaly bezchybně.

„V justici fungují ojedinělé prvky elektronizace a ty, které fungují, nefungují spolehlivě. Je to oddálení pro nás nějakého ideálního stavu, ale podporujeme to, aby až bude zaveden, skutečně fungoval dokonale,“ vysvětluje prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Elektronický trestní spis už funguje na policii. Nahlížet online do něj mohou kvůli zrychlení práce státní zástupci. Mezi systémy, které už v justici digitalizované jsou, patří Centrální elektronický platební rozkaz a Insolvenční rejstřík.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme