Počet obětí po hurikánu Matthew na Haiti vzrostl na 877. Spojené státy hlásí 11 mrtvých

Počet obětí hurikánu Matthew v USA vzrostl na 11. Po šesti lidech na Floridě zabil další tři osoby v Severní Karolíně a dvě v Georgii. Silný vítr a déšť i nadále bičují jihovýchodní pobřeží země a postupují dál na sever. Nejprudší bouře za poslední desítku let za sebou nechala devastující stopu v Karibiku. Na Haiti zemřelo minimálně 877 lidí, desetitisíce dalších jsou bez střechy nad hlavou. Ve Spojených státech jsou zatím škody menší, milion lidí je ale bez elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hurikán Matthew zasáhl i Daytona Beach na Floridě

Hurikán Matthew zasáhl i Daytona Beach na Floridě | Zdroj: Reuters

Zatímco jižní část Floridy si oddechla, že má hlavní část náporu za sebou, severněji položené regiony teprve čekají na to, jak vážný zásah hurikán Matthew přinese. Bouře dala do pohybu masy lidí. Úřady nařídily evakuaci víc než tří milionů obyvatel.

Intenzita hurikánu opět polevila. Americké Národní středisko pro hurikány nyní Matthew řadí do druhé kategorie. Dříve se přitom nacházel až ve čtvrté, tedy druhé nejvyšší kategorii.

Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová znovu varovala obyvatele, aby nepodceňovali nebezpečí. Ty, jejichž obydlí jsou v níže položených oblastech, vyzvala, aby domovy vyklidili a schovali se do bezpečí provizorních ubytoven a záchranných středisek.

Některá města už hlásí povodně

Zatímco hurikán postupuje podél pobřeží Atlantiku na sever, vichr a přívalové srážky za sebou nechávají polámané stromy, poničené budovy a zpřetrhané elektrické vedení. Milion obyvatel se ocitl bez proudu. Energetické společnosti na Floridě slibují, že se jim podaří dodávky proudu obnovit do neděle.

Hurikán Matthew dělá starosti i Jágrovi a celému týmu Floridy. S živlem se v zámoří dosud nesetkal

Číst článek

Úřady se teď nejvíc obávají záplavové vlny, která by mohla zpustošit pobřežní města a obce od Floridy až po Jižní Karolínu. Některá místa už hlásí povodně. Velkému riziku čelí podle meteorologů město Jacksonville na Floridě.

Starostové, jako šéf radnice v Atlantic Beach Mitch Reeves, kvůli možným záplavám apelují na obyvatele, aby zatím neopouštěli přístřeší.

Hurikán by měl podle meteorologů postupně slábnout až do neděle, kdy má podle očekávání přestat kopírovat pobřeží a odklonit se do oceánu. Teprve pak bude čas na sčítání škod, které by se podle prvních odhadů mohly vyšplhat do výše až 30 miliard dolarů, v přepočtu tedy 725 miliard korun.

Stejné škody jako po Katrině?

Podle analytičky Laury Adamsové by Matthew mohl za některých předpokladů napáchat podobně dramatické škody jako hurikán Katrina v roce 2005.

„Už máme alespoň hrubou představu o tom, jak přestála zásah Florida. Bude ale záležet na státech na sever od ní, zda hurikán zasáhne vnitrozemí, nebo zůstane jen na pobřeží, což by znamenalo menší ztráty. Chvíli to potrvá, než budeme znát konkrétní data, ale potenciál pro vážné škody tu rozhodně je," varovala.

Kromě životů a materiálních škod se hurikán Matthew podepsal i na komplikacích v automobilové, železniční i letecké dopravě. Aerolinky zrušily na čtyři tisíce spojů. Bouře narušila i dodávky zboží a výrobu v řadě podniků.

Americký prezident Barack Obama již vyhlásil stav nouze pro Floridu, Georgii a Jižní i Severní Karolínu.

Haiťané sice už mají bouři za sebou, jeden z nejchudších států světa ale čeká složitá obnova. Desítky tisíc lidí přišly o domov a nutně potřebují pomoc. Její dopravu a distribuci ale komplikují poškozené cesty a mosty.

„Byla to opravdu zlá bouře. Připravila nás o všechno. Teď už jen čekáme na pomoc. Nic tady nezbylo,“ řekl obyvatel zničeného města Jérémie.

Lidem v zasažených oblastech chybí pitná voda, jídlo i léky. Zdravotnická organizace UNICEF navíc varuje před možným šířením cholery. Podle Organizace spojených národů potřebuje pomoc až 350 tisíc Haiťanů.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme