Sledovali jsme ONLINE: V krajských i senátních volbách jasně zvítězilo ANO. ČSSD si udržela Jihočeský kraj a Vysočinu

Volební místnosti se v sobotu přesně ve 14 hodin uzavřely. Komisaři otevřeli zapečetěné urny s hlasovacími lístky a začalo sčítání. Lidé ale o volby neměli první ani druhý den příliš velký zájem. Hlas přišlo podle zjištění ČTK odevzdat zhruba 30 procent lidí. Základní výsledky by podle dosavadních zkušeností mohly být známy do večerních hodin. Česko volí krajské zastupitele a třetinu senátorů. V jedenácti městech a obcích spojili krajské volby také s místními referendy. Češi rozhodují hlavně o tom, zda si ČSSD udrží vedoucí postavení v krajích i Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V krajských volbách vítězí hnutí ANO. Komisaři už sečetli téměř všechny hlasy a hnutí ANO ovládlo devět krajů

V krajských volbách vítězí hnutí ANO. Komisaři už sečetli téměř všechny hlasy a hnutí ANO ovládlo devět krajů | Zdroj: ČTK

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu provázely jen drobné incidenty. Člen jedné volební komise v Brně, kterého nominovali komunisté, si v pátek oblékl tričko s rudou hvězdou, srpem a kladivem. Následující den vyměnil komunistické symboly za tričko s Freddiem Mercurym.

Na několika místech republiky pak úředníci museli řešit krádež české vlajky, která jako státní symbol volby doprovází. Strážníci v Brně pak v noci z pátka na sobotu zjistili, že školu ZŠ Svážná zapomněla volební komise zamknout. Jeden strážník hlídal, druhý dojel pro komisaře, protože nebral telefon.

Krajské volby se konají ve všech krajích Česka s výjimkou Prahy. Celkem se volí 675 krajských zastupitelů. Voliči také rozhodují o třetině Senátu. Volby se konají ve 27 obvodech, ve kterých současným senátorům skončí mandát.

 

Český rozhlas připravil podrobnou mapu kandidátů do krajských zastupitelstev a Senátu. Regionální stanice Českého rozhlasu oslovily všechny jedničky na krajských kandidátkách a jejich odpovědi si můžete poslechnout ZDE.

Na šest otázek ve stejném časovém limitu odpovídali také uchazeči o senátorské křeslo, kteří využili nabídku Českého rozhlasu na natočení předvolebních vizitek. O Senát bojuje 233 lidí. Více si můžete přečíst ZDE.

Krajské volby se konají ve všech krajích Česka s výjimkou Prahy. Celkem se volí 675 krajských zastupitelů.

V krajích do 600 tisíc obyvatel má zastupitelstvo 45 členů (Plzeňský, Karlovarský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Vysočina a Zlínský), v krajích nad 600 tisíc obyvatel 55 členů (Jihočeský, Ústecký a Olomoucký) a v krajích s více než 900 tisíci obyvatel 65 zastupitelů (Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský).

Voliči také rozhodují o třetině Senátu. Volby se konají ve 27 obvodech, v nichž současným senátorům skončí mandát. Do Senátu se volí většinovým volebním systémem. Volič tedy nedává hlas kandidátce politické strany, ale vybírá si z několika konkrétních kandidátů.

Pokud v prvním kole nezíská žádný kandidát v daném obvodu více než 50 procent hlasů, rozhodne se mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty v kole druhém. Případné druhé kolo senátních voleb se koná v pátek 14. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 15. října od 8 do 14 hodin.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme