Bezprecedentní protiruská hysterie, reagovalo Rusko na obvinění z hackerských útoků

Rusko odmítlo obvinění Spojených států z hackerských útoků na Demokratickou stranu. Podle ministerstva zahraničí k tomu chybí jakékoli důkazy. Washington se tak podle Moskvy snaží podnítit kritiku země. Z nedávných útoků a maření prezidentských voleb Rusko veřejně obvinila americká vláda. Ze stejné věci přitom doteď veřejně podezírala Moskvu jen skupina kongresmanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Nedávné kyberútoky na stranu Hillary Clintonové mohli posvětit jenom nejvýše postavení ruští úředníci, tvrdí společné prohlášení amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti a ředitele zpravodajských služeb.

Ruské ministerstvo zahraničí ale tvrzení označilo za snahu Washingtonu rozdmýchat „bezprecedentní protiruskou hysterii", informovala agentura Reuters.

„Tohle burcování emocí ohledně ‚ruských hackerů‘ je užíváno v americké předvolební kampani i v současné administrativě,“ okomentoval v sobotu situaci náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rybakov.

Americká vláda obvinila Rusko z hackerských útoků na Demokratickou stranu a další cíle

Číst článek

Vykradení e-mailových schránek představitelů Demokratické strany oznámili vyšetřovatelé FBI počátkem září. Korespondenci zveřejnil server WikiLeaks. Z e-mailů vyplývá, že vedení demokratů dávalo ve stranických primárkách přednost Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem, což v zemi způsobilo skandál.

Už v srpnu americká média uvedla, že terčem hackerského útoku se stali i republikáni.

Osmnáct amerických států koncem září požádalo federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti, aby jim pomohlo zajistit volební systémy proti dalším kybernetickým útokům.

Kromě FBI incident vyšetřovala i Národní agentura pro bezpečnost.

Martin Balucha, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme