Babišův triumf. ANO bere devět krajů, vyhrává i senátní volby

Hnutí ANO Andreje Babiše přebarvilo volební mapu Česka. A to jak v krajích, tak v Senátu. V krajských volbách ANO získalo devět krajů, do druhého kola senátních voleb postupuje nejvíce kandidátů ze všech stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš před volebním štábem hnutí v Praze

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš před volebním štábem hnutí v Praze | Zdroj: ČTK

Pořadí v krajských volbách se de facto ustálilo již po sečtení výsledků necelé poloviny volebních okrsků a pak se již nezměnilo. ANO vyhrálo ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Velkou porážku znamenají výsledky voleb pro dosavadního vládce krajů ČSSD. Ta nejvíce hlasů získala jen v Jihočeském kraji či v kraji Vysočina. Sociální demokraté ztratili například svoji dlouholetou baštu Moravskoslezký kraj, v čele Jihomoravského kraje končí i dosavadní šéf asociace krajů Michal Hašek.

Obce s nejvyšší účastí v krajských volbách:
1. Lovčice, okres Hodonín: 67,85 %
2. Šedivec, okres Ústí nad Orlicí: 65, 41 %
3. Bystré, okres Rychnov nad K.: 65,35 %
(pouze obce od 100 obyvatel výš)

ANO kromě jižních Čech a Vysočiny nevyhrálo jen ve dvou dalších krajích. V Libereckém ho předstihli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Martinem Půtou stíhaným za korupci a ve Zlínském KDU-ČSL s Jiřím Čunkem.

Babiš: Naši voliči jsou inteligentní
Babiš označil vítěství v devíti krajích za skvělý výsledek. "Je vidět, že naši voliči jsou inteligentní. Chci jim strašně moc poděkovat za podporu," řekl Radiožurnálu. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka při příjezdu do volebního štábu uvedl, že jeho strana musí hledat nové programové cíle, aby získala širší podporu. "Zdá se, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů," řekl Sobotka.

Obce s nejnižší účastí v krajských volbách:
1. Vejprty, okres Chomutov: 16,95 %
2. Třebarov, okres Svitavy: 18,43 %
3. Obrnice, okres Most: 18,64 %
(pouze obce od 100 obyvatel výš)

V krajských volbách propadla TOP 09 Miroslava Kalouska, který ale nezvažuje vzdát se předsednictví strany. "Volební účast je velmi nízká a zjevně se nám nepodařilo naše sympatizanty přesvědčit, aby k těm urnám přišli. Zdá se, že zejména mladá generace, která stavěla na odiv svůj odpor ke xenofobii a autokracii, tak ten odpor není tak zásadní, aby jí to stálo za to přijít volit. To nevyčítám jim, to vyčítám nám, že jsme jim neuměli říct, že když jim něco vadí, tak mají možnost to u voleb říct," uvedl Kalousek.

V souběžných senátních volbách ANO po sečtení 90 procent senátních okrsků postupovalo v 15 obvodech, KDU-ČSL a ČSSD v devíti, ODS a Starostové ve čtyřech, TOP 09 ve třech. Volební účast v krajských a senátních volbách byla nízká, v obou případech se pohybovala nad 30 procenty.

Výsledek krajských voleb je podle šéfa lidovců Bělobrádka pro KDU-ČSL solidní výsledek. "Není to žádné drtivé vítězství, ale není to ani prohra," řekl. Zelení a Piráti by mohli uspět podle předběžných výsledků především tam, kde šli společně. "Jde o Královéhradecký kraj a nyní bojujeme o výsledky v Jihomoravském kraji," řekl ČTK předseda Strany zelených Matěj Stropnický. 

ČTK, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme