Babiš: Je to velké vítězství, chci zemi jako velkou rodinnou firmu

8. říjen 2016

Za velké vítězství označil výsledky krajských a senátních voleb předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus si zároveň postěžoval na údajně lživou a nekorektní předvolební kampaň ze strany ČSSD.

Radost Andreje Babiše

„Mám radost, protože jsem měl obavy z malé volební účasti. Je vidět, že naši voliči a všichni lidi v naší zemi jsou inteligentní. Moc si vážím jejich podpory, je to skvělý výsledek," říká předseda hnutí ANO Andrej Babiš, s tím, že si ještě počká na finální výsledky.

Hejtmani? Špatní hospodáři

Podle Babiše voliči především "odměnili" dosavadní práci krajských koalic. „Tradice hospodaření na krajích byla zatím negativní, takže je dobře, jak ty výsledky zatím vypadají. Babiš navíc netrvá na tom, aby mělo ANO hejtmana ve všech devíti krajích, kde zvítězilo. „Ten primární cíl není mít hejtmana. Důležité je, aby tam přišla skupina lidí, která skutečně zlepší hospodaření krajů. Kraje mají v hospodaření obrovské rezervy, pokud utratí ročně 166 miliard, tak jsem přesvědčen, že by mohli ušetřit minimálně 8 miliard."

Jde nám o silnice

Ministr financí si v rozhovoru mimo jiné postěžoval na vedení kampaně ze strany koaličních sociálních demokratů. „Ta kampaň ze stran ČSSD nebyla korektní, byla lživá, my nechceme privatizovat kraje, to odmítám. Když, byl pan Sobotka ministrem financí, tak nedal hejtmanům z ODS na silnice 2. a 3. třídy ani korunu, když byli hejtmani z ČSSD, tak nedal Kalousek ani korunu. Nám jde o silnice, aby hejtman mohl distribuovat peníze na jejich opravu, to je ten zásadní rozdíl."

Novák z kola ven?

Plošné odmítání koalic ovšem Babiš odmítá. „Určitě neplatí, že jsou všichni hejtmani z ČSSD špatní. Nejlépe funguje krajské zdravotnictví v Jihočeském kraji, tam si z toho mohou brát lidé příklad . Každý hejtman je jiný, ale ti, kteří lhali, asi, korumpovali, do politiky nepatří. Na prvním místě je určitě pan Novák, ten už tam dávno neměl být."

Země jako rodinná firma

V kontextu dalšího politického vývoje a především následujících parlamentních voleb, Andrej Babiš připouští jisté obavy. „Mám trochu obavy, co vymyslí ta marketingová agentura ČSSD. Sociální demokracie brutálně lhala, mluvila o privatizaci. Ať se lidi, kteří nikdy nepracovali ve firmě, zeptají, jak firma pracuje. Firma je uskupení lidí, kteří tahají za jeden provaz, kteří jsou solidární, kteří si pomáhají. Je velká škoda, že celá naše země není jedna rodinná firma. Firma není brutální kapitalismus, Do politiky by měli jít lidi, kteří v životě něco dokázali."

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio