Petr Hartman: Volby jsou varováním pro Sobotku i pro Kalouska. Strašení Babišem nezabralo

8. říjen 2016

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana jsou výsledky krajských a senátních voleb především varováním pro sociální demokracii, ale i pro TOP 09.

Přibrzdit Babiše

„ANO a ČSSD si musí do budoucna dávat pozor, aby vláda fungovala. Tak, aby ji lidé považovali před blížícími se volbami za úspěšnou. Bohuslav Sobotka tak bude v obtížné pozici, protože se bude muset muset víc ohradit proti Andreji Babišovi," říká komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Kolaps TOP 09

Komentátor se rovněž pozastavuje nad neúspěchem pravicové TOP 09. „Jestliže Miroslav Kalousek hovoří o tom, že je politika běh na dlouhou trať, tak já bych se tím v případě TOP 09 moc neutěšoval. Zdá se, že jim dochází dech, že vypadli z hlavního pole a může se jim stát, že doklopýtají do cíle, ale až v momentu, kdy už to nebude nikoho zajímat."

Selhání negativní kampaně

Podle Petra Hartmana TOP 09 neuspěla především ve snaze zmobilizovat voliče proti Andreji Babišovi. „Když se podíváme na strategii Miroslava Kalouska, tak by se dalo polemizovat o tom, zda se mu nepodařilo náhodou dostat k volbám nějaké voliče. Ale voliče pro Andreje Babiše. Jak se ukazuje, alespoň na té krajské úrovni, tak očividně to vymezení proti babišovi, vůbec nefunguje," podotýká Hartman.

;

autoři: Martin Ocknecht , bum
Spustit audio