Krajské volby: Starostové pro Liberecký kraj zvítězili před ANO a komunisty

8. říjen 2016

Volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj. V novém zastupitelstvu budou mít 18 křesel. Na druhém místě je hnutí ANO, které získá 9 mandátů.

Hnutí Starostové pro Liberecký kraj získalo přes 32 % hlasů. To je o víc než deset procent víc, než v minulých krajských volbách před čtyřmi lety.

Podle současného hejtmana a lídra kandidátky Martina Půty bylo tak jednoznačné vítězství překvapením. „Pro mě to je překvapení, takto výrazné vítězství jsem nečekal,“ říká Půta a pokračuje: „Budeme chtít vytvořit širokou koalici, která má šanci fungovat celé čtyři roky, a která bude řešit především problémy kraje a ne nějaké vnitřní spory, tedy jít do těsné většiny není cíl, který budeme mít ve vyjednávání.“

Lídryně hnutí ANO, které získá 9 mandátů, Jitka Volfová už má o koaličních vyjednáváních jasno: „Budeme jednat s každým, kdo se s námi prolíná ve volebním programu, jsou to Starostové pro Liberecký kraj, ODS a myslím, že i ČSSD.“

Vyjednávání o koalici by podle Volfové mohlo začít ještě dnes. „Vyjednávací tým je připraven a vyjednávat zřejmě začneme už dnes kolem deváté hodiny,“ říká lídryně hnutí ANO.

Do zastupitelstva Libereckého kraje se dostala ještě KSČM, ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, všechny se shodným počtem 4 mandátů.

Dvě křesla získala Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů.

autoři: Lucie Fürstová , jch
Spustit audio