Volební výprask pro KSČM. Nízká účast jí nepomohla, v krajích přišla o polovinu křesel

Velké ztráty počítají po sečtení hlasů v krajských volbách komunisté. Strana přišla o polovinu mandátů, navíc ztratila hlasy v pro ni tradičně silných krajích. V Ústeckém ani v Karlovarském neobhájila vítězství z předešlých voleb. Celkem se jí nepodařilo udržet mandáty v žádném kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Šimůnek, Vojtěch Filip, Jiří Dolejš a Helena Vrzalová na tiskové konferenci ve volebním štábu Komunistické strany Čech a Moravy

Petr Šimůnek, Vojtěch Filip, Jiří Dolejš a Helena Vrzalová na tiskové konferenci ve volebním štábu Komunistické strany Čech a Moravy | Zdroj: ČTK

V krajích KSČM ztratila 96 křesel, obhajovala jich 182, v letošních volbách však získala jen 86 mandátů. Celkem se komunisté umístili na třetím místě za ANO a ČSSD. Právě ANO jim vyluxovalo část voličů. "Poučíme se z taktiky a ze strategie vítěze. Pro příští bitvy je to pro nás velmi užitečné," komentoval to již během sčítání hlasů poslanec KSČM Pavel Kováčík.

Neobhájili dvě vítězství
Strana nedokázala obhájit vítězství z minulých voleb v Karlovarském kraji, kde propadla na třetí místo a přišla o osm mandátů. V Ústeckém kraji sice strana dopadla nejlépe z celé republiky - voliči ji poslali na druhé místo - ale přišla o sedm míst v krajském zastupitelstvu. V Ústí navíc post neobhájil dosavadní komunistický hejtman Oldřich Bubeníček.

Strana však oslabila i v tradičních baštách na Moravě či ve Středočeském kraji, kde skončila na pátém místě a musí se spokojit s osmi mandáty místo 19. V Jihomoravském kraji skončila v roce 2012 KSČM druhá a získala 16 křesel, letos spadla až na čtvrté místo a 7 křesel. V Moravskoslezském kraji volby komunistům umazaly 11 křesel.

Při předešlých volbách získala KSČM ve všech krajích přes 20 procent, letos dostala pouhých 10,5 procenta. Nepotvrdily se tak předpoklady, že nízká volební účast jí díky disciplinovaným voličům nahraje.

Filip: Mrzí mě to
Předseda strany Vojtěch Filip komentoval neúspěch opatrně. „KSČM potvrdila, že je trvalou součástí české politické scény. Že jsme postoupili z druhé příčky na třetí, mě mrzí,“ řekl ČTK. Dodal, že bude chtít po krajských konferencích, aby vyvodily politickou zodpovědnost. "Zejména tam, kde ten výsledek mohl být mnohem lepší," uvedl Filip.

Letošní krajské volby vyhrálo hnutí ANO (21 procent), na druhém místě skončila ČSSD (15,2 procenta). Za komunisty skončila ODS (9,5 procenta) a KDU-ČSL (6,3 procenta). K urnám dorazilo necelých 34 procent voličů.

 

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme