Za neúspěch můžu já, říká zlínský lídr SPO. Na kandidátce měl posily z Hradu - Mynáře a Nejedlého

V ostatních krajích kandidovali společně s hnutím Tomia Okamury. Jen ve Zlínském kraji šla Strana práv občanů, dříve Zemanovci, do voleb samostatně. A pohořela. Nepomohlo ani to, že na zlínské kandidátce měla nejznámější tváře partaje - hradního kanceláře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce Martina Nejedlého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Oficiálně označila Strana práv občanů (SPO) výsledek v kraji za zklamání. "Čekali jsme, že se přes pět procent dostaneme," řekl ČTK končící náměstek hejtmana pro zdravotnictví a dvojka kandidátky strany Lubomír Nečas. Doposud jeho strana tvořila koalici s ČSSD a KSČM. Po víkendových volbách je jasné, že v novém období v zastupitelstvu neusedne vůbec.

"Měli jsme kvalitní kandidáty. Doufali jsme, že to občané pochopí," uvedl Nečas. Straně podle něj uškodilo, že na kandidátce kvůli věku a zdravotním potížím už nebyl senátor František Čuba, který SPO v minulých volbách v roce 2012 pomohl k výsledku 7,21 procenta a ke čtyřem mandátům.

V kraji vyhráli lidovci v čele s Jiřím Čunkem. ANO skončilo ziskem osmi mandátů druhé, v zastupitelstvu usednou i čtyři zástupci koalice Soukromníků a Svobodných a dva zastupitelé za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD). Právě s Okamurou utvořila SPO ve většině krajů koalici, která se dostala do většiny zastupitelstev. "Ve Zlínském kraji byla úplně jiná výchozí pozice, tady jsme byli ve vládě," obhajoval rozhodnutí kandidovat samostatně lídr SPO v kraji Vladimír Kruliš.

Kdo za to může?

Podle něj lidé toužili po změně. Kruliš odmítl, že by se negativně projevilo to, že na kandidátce – byť na nižších místech – byli zaměstnanci Hradu, sám Kruliš a prezidentův kancléř a krajský předseda SPO Vratislav Mynář, a také poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý (Zeman je přitom dodnes čestným předsedou SPO). O Nejedlém se naposledy mluvilo v souvislosti s jeho oslavou narozenin, pro kterou si pronajal Letohrádek královny Anny na Pražském hradě. Mynář, jenž je současně předsedou Zlínského kraje, zase dosud nezískal bezpečnostní prověrku, opakovaně odmítá předkládat majetkové přiznání a před časem musel vysvětlovat okolnosti, za nichž výhodně koupil vilu v pražských Strašnicích. "V tomhle to rozhodně nebylo," řekl. Krajské vedení strany by se podle něj měnit nemělo. "Mám v krajského předsedu obrovskou důvěru. Za neúspěch spíš můžu já, byl jsem lídrem," uzavřel Kruliš.

ČSSD v kraji ztratila šest a KSČM čtyři mandáty.

 

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme