Konvičkovo tažení do Senátu skončilo. V Táboře je na „pěkném předposledním místě“

Odpůrce migrace Martin Konvička získal v senátních volbách jen 3117 hlasů. Hnutí Tomia Okamury, které také sázelo na protimigrantskou rétoriku, se po krajských volbách naopak ocitne ve většině krajských zastupitelstev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Konvička a Blok proti islámu

Martin Konvička a Blok proti islámu | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Venca24

Spíš než boj proti uprchlíkům a migraci upřednostnili voliči v senátních volbách jiná témata. Naznačují to výsledky, dle kterých získal kandidát do Senátu a zřejmě nejznámější odpůrce migrace v Česku Martin Konvička jen 3117 hlasů. Jaroslav Větrovský, vítěz prvního kola senátních voleb na Táborsku, kde Konvička kandidoval, získal hlasů dvakrát více. Z osmi kandidátů tak skončil Konvička sedmý.

„Velice pěkné předposlední místo, co bych měl říkat. Myslím, že osm procent je samozřejmě v senátních volbách málo, ale je to zároveň velice pěkný skoro až úspěch, v situaci, kdy jsme měli až desetkrát menší rozpočet, než mají zavedené strany,“ okomentoval Konvička výsledek pro server Lidovky.cz.

Do druhého kola boje o Senát se nedostal ani kandidát žádné z dalších stran, které velkou část svých kampaní postavily na antiimigrantské rétorice.

Okamurovci nad pět procent

V souběžných krajských volbách ale uspěla koalice hnutí Svoboda a přímá demokracie a Strana Práv občanů (SPD-SPO). Ta se v celkovém pořadí umístila na šestém místě za KDÚ-ČSL. Získala 5 % celkového počtu hlasů a ve většině krajů se jí povedlo dostat do zastupitelstev.

Babišův triumf. ANO bere devět krajů, vyhrává i senátní volby

Číst článek

Tomio Okamura, předseda SPD označil tento výsledek za obrovský úspěch. „Občané dali jasně najevo, že naše hnutí s programem přímé demokracie a vlasteneckým srdcem má jasné místo na české politické scéně,“ prohlásil. Do koalice je prý ochotný jít pouze se stranami, které odmítnou přijímání uprchlíků. Někdejší Okamurovo hnutí Úsvit v krajských volbách se ziskem 0,05 % propadlo.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme