Velká pardubická letos s ryze českou účastí. O kvalitu ale závod nepřijde

Velká pardubická letos bude ryze českou záležitostí. Všech 15 koní, kteří budou v 16:40 na startu slavného překážkového dostihu, patří tuzemským majitelům a ani žokejové ze západu letos nedorazí. Když se ale podíváme na výkony zahraničních zástupců v předešlých ročnících, tak závod o kvalitu rozhodně nepřijde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa, Velký Taxisův příkop

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa, Velký Taxisův příkop | Foto: Filip Jandourek

Ani v loňském roce nedali nejlepší čeští koně šanci jedinému cizinci a Pasquini Rouge nakonec skončil předposlední devátý, rok předtím irský Lambro dokonce poslední sedmnáctý.

„Je to takové okořenění toho dostihu, když přijedou z Anglie, ale jsou to pořád takové pokusy,“ nevozí podle Martiny Růžičkové majitelé ze západní Evropy do Pardubic to nejlepší, co mají ve stájích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na start 126. Velké pardubické se letos postaví 15 koní a všichni patří tuzemským majitelům. Nepojede ani žádný zahraniční žokej

A slova trenérky dnes favorizovaného Charm Looka dokazuje i fakt, že naposledy se mezi české koně v jednom z nejtěžších dostihů na světě vklínil v roce 1999 irský Risk of Thunder, kterého porazil jen trojnásobný šampion Peruán.

V posledních letech se ale podle nejúspěšnějšího domácího překážkového žokeje Josefa Bartoše dostatečně nesnažili pořadatelé.

„Slyšel jsem tak ze zákulisí, že nemáme žádné výhody v zahraničí, abychom tam jezdili, a jezdíme tam, takže proč bychom dělali nějaké výhody zahraničním účastníkům my. Já to ale vidím tak, že my jsme malá Česká republika a proti Anglii a Francii, těm velmocím, jsme opravdu maličký, takže bychom měli udělat důrazný krok, aby přijeli koně z těch států,“ myslí si dvojnásobný vítěz italského šampionátu.

Blíží se Velká pardubická. Dráha je ve výborné kondici, shodují se účastníci

Číst článek

Dnes ve Velké pardubické nasedne na spolufavorita Zarifa, připravovaného Josefem Váňou. Podle třiašedesátileté dostihové legendy ale nejlepší trenéři o Velké pardubické moc dobře vědí.

„Šampioni Irska a Francie si procházeli skok od skoku a já jsem přesvědčený o tom, že se jednou dočkáme toho, že Češi přestanou Velkou pardubickou vyhrávat,“ očekává novou vlnu silných cizinců ve Velké pardubické Josef Váňa. Dnes to ale bude ještě bez nich.

Jakub Marek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme