Podraz na voliče, zlobí se lídryně ANO kvůli vyšachování v Královéhradeckém kraji

Jednoznačně vyhrálo volby v Královéhradeckém kraji, ostatní strany se ale obratem dohodly a plánují koalici bez hnutí ANO. Jeho jednička Klára Dostálová, která tak zřejmě přijde o hejtmanský post, to komentuje jako podraz na voliče. V čele kraje tak nejspíš stane Jiří Štěpán z ČSSD, která v kraji skončila se šesti mandáty na druhém místě právě za ANO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Dostálová z hnutí ANO

Klára Dostálová z hnutí ANO | Foto: Český rozhlas | Zdroj: Český rozhlas

Koalici v Královéhradeckém kraji by tvořila ČSSD, ODS, Starostové a Východočeši, Koalice pro Královéhradecký kraj a také TOP 09.

„Oslovujeme strany, jestli to myslí vážně, že bez jednání s vítězem voleb chtějí takto koalici udělat. Už jen na to uskupení, jak je uděláno, by mě zajímaly názory předsedů politických stran. Jednoznačně je to podraz na voliče a já pevně věřím, že velké politické strany přehodnotí to, co se nyní děje v Královéhradeckém kraji,“ sdělila Českému rozhlasu Dostálová.

Jenže Štěpán považuje dohodu za hotovou a pětice stran podle něj v příštím týdnu začne ladit detaily koaliční dohody. Spolupráce podle něj bude možná i přes to, že v krajské vládě usednou pravicové i levicové strany.

„Jednání budou pokračovat příští týden. Podali jsme si ruku na to, že dohoda je zpečetěná a teď budeme jednat o programových otázkách a dalších záležitostech,“ dodal Štěpán.

„Vedle určitých programových shod najdeme i určité rozpory. Na druhou stranu všechna uskupení mají program a jsou to zavedené politické subjekty. Máme jeden společný zájem, a tím je Královéhradecký kraj, takže věřím, že se dohodneme,“ poznamenal budoucí možný hejtman.

Volby do krajských zastupitelstev - získané mandáty - Královéhradecký kraj | Foto: ČTK

Ondřej Vaňura, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme