Volby v Gruzii vyhrává vládnoucí strana. Hlasování bylo zmanipulované, tvrdí opozice

Vítězem parlamentních voleb v Gruzii je podle předběžných výsledků současná vládní strana Gruzínský sen. Poražená opozice s výsledky nesouhlasí. Označuje je za zmanipulované a zvažuje svolání demonstrace. V zemi před volbami panovala napjatá atmosféra a násilí doprovázelo i samotné hlasování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci vládnoucí strany Gruzínský sen na setkání v Tbilisi

Příznivci vládnoucí strany Gruzínský sen na setkání v Tbilisi | Zdroj: Reuters

Už dvě hodiny před uzavřením volebních místností předběžné odhady pasovaly na vítězství vládnoucí stranu Gruzínský sen. Zatímco její příznivci slavili, opozice vyvolala noční schůzku se šéfkou volební komise.

Nelíbí se jí, že k volbám přišlo jen málo přes padesát procent oprávněných voličů, a považuje to za důkaz, že ne všem, kdo o to stáli, bylo umožněno volit.

„Poradíme se jak dál, počkáme na další zveřejněná čísla a taky zvažujeme, že svoláme demonstrace našich stoupenců. Nenecháme si to líbit,“ prohlásil Giga Bokeria, jeden z lídrů opozice.

Parlamentní volby v Gruzii by mohli narušit provokatéři, varují nevládní organizace

Číst článek

Gruzínci se ale obávají, aby se spory nepřenesly i do ulic. Násilí provázelo i samotné hlasování. Několik desítek lidí začalo ve městě Marneuli házet kameny do oken volební místnosti. Policie dav nezvládla a klid nastal až ve chvíli, kdy dorazila speciální policejní jednotka. Motiv útoku není jistý. Z vyvolání nepokojů se vzájemně obviňují vládnoucí strana i opoziční hnutí.

„Tady došlo k poměrně dramatickým změnám v posledních letech po pádu pana prezidenta Saakašviliho. Proto jsou ty volby tak důležité a Gruzínci to tak vnímají,“ vysvětluje Adolf Beznoska, člen sněmovního rozpočtového výboru za ODS a jeden z dvojice českých pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Organizace má na letošních parlamentních volbách v Gruzii téměř čtyři stovky svých pozorovatelů. Z Česka přicestoval i Václav Klučka, člen sněmovního rozpočtového výboru za ČSSD.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme