Babiš dostal cenu za nejlepšího ministra financí. Stejně jako jeho předchůdce Kalousek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) získal cenu pro nejlepšího ministra financí zemí střední a východní Evropy pro rok 2016. Ocenění získal od časopisu Emerging Markets. Vyhlášení proběhlo při příležitosti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

„Vnímám to především jako ocenění práce celého ministerstva, které v posledních letech vykazuje velmi dobré výsledky. Podařilo se nám dosáhnout toho, že investoři Česku platí za to, že nám mohou půjčovat peníze, více než desetina státního dluhu není spojena s žádnými úrokovými výdaji,“ uvedl k ocenění Babiš.

O nejlepším ministru financí hlasují bankéři, analytici, finanční experti či představitelé finančních institucí. Podle jejich mínění Babiš po nástupu do úřadu zavedl vyváženou a zodpovědnou fiskální politiku, která přispívá ke snižování zadluženosti země.

Babiš jako Kalousek

Podle dat z ministerstva financí klesl státní dluh od nástupu Babiše v absolutních číslech o 23 miliard korun, v poměru k hrubému domácímu produktu klesl na 35,5 procenta HDP. Česká republika se tak řadí mezi nejméně zadlužené státy Evropské unie.

Schodek 60 miliard pro příští rok je příliš vysoký, řekl prezident Zeman

Číst článek

„Velký podíl však mají i kolegové z daňové sekce a finanční správy. Zlepšovat příjmy rozpočtu zvyšováním daní dovede kdekdo. Ovšem daně snížit a zároveň jich za necelé tři roky vybrat oproti roku 2013 o 321 miliard korun víc, to vyžaduje poctivou a tvrdou práci a za tu si kolegové zaslouží uznání,“ doplnil ještě první místopředseda vlády.

Stejné ocenění získal v roce 2008 i 2011 tehdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme