Některé strany odmítají spolupráci s Haškem. Jsme připraveni na opozici, říká

Fakticky skončil na třetím místě, některé strany už s ním ale vyloučily povolební spolupráci. Jihomoravský hejtman Michal Hašek, pod jehož vedením získali sociální demokraté 15,5 procenta hlasů, je prý připraven přejít do opozice. "Dávám přednost možnosti prosazovat program před handlováním s funkcemi," řekl Hašek Českému rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Hašek už nebude hejtmanem Jihomoravského kraje.

Michal Hašek už nebude hejtmanem Jihomoravského kraje. | Zdroj: ČTK

Dvojnásobný hejtman Hašek v letošních krajských volbách ztratil Jihomoravský kraj. ČSSD porazili o čtyři desetiny procenta lidovci, s přehledem pak na jižní Moravě vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše. Získalo bezmála 21 procent hlasů. Spolupráci s ním už vyloučilo hnutí ANO, strana TOP 09 s Žít Brno i zelení a Piráti.

Hašek v sobotu prohlásil, že se pro sociální demokracii bude snažit vyjednat maximum, i když z pomyslného "místa na bedně". V neděli pro ČTK uvedl, že je připraven odejít do opozičních lavic. Místa ve vyjednávacím týmu se prý nevzdá a ČSSD bez něj do koalice jít nemůže. "Protože jsem jejím zastupitelem a členem klubu," sdělil Hašek.

Pro Český rozhlas ještě jihomoravský hejtman připustil, že pokud jeho ČSSD vyjedná místo v radě kraje, nemusí u toho být nutně on. "Dávám přednost možnosti prosazovat v budoucí koalici program ČSSD před handlováním s funkcemi," sdělil brněnskému redaktorovi.

I přes neochotu některých uskupení spolupracovat s Haškem prý ale jednání pokračují. "Neřeší se jména a funkce, ale možné složení koalic a možnost jejich programové shody. Věřím, že výsledkem bude soudržná, kompetentní a stabilní většinová koalice, která bude mít šanci pracovat pro kraj po celé čtyři roky," popsal Hašek.

Poražený Hašek. Ztratil Jihomoravský kraj, ale vyjednávat prý bude z 'místa na bedně'

Číst článek

"Jenom tak budeme moct splnit očekávání našich voličů a splnit volební program. To je pro mě důležitější než moje případná pozice. Jsem připraven i na to, že jako poražený usednu jako zastupitel v opozičních lavicích. Za všech okolností ale budu hájit program ČSSD a jeho základní principy jako zákaz privatizace klíčových veřejných služeb," vysvětlil Hašek a dodal, že jde zejména o zdravotnictví, školství, dopravu či sociální služby.

Hlasování voličů Jihomoravského kraje
ANO 15 zastupitelů
KDU-ČSL 11 zastupitelů
ČSSD 11 zastupitelů
KSČM 7 zastupitelů
ODS 6 zastupitelů
TOP 09 s Žít Brno 4 zastupitelé
SPD s SPO 4 zastupitelé
STAN 4 zastupitelé
Zelení a Piráti 3 zastupitelé

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme