Botanici objevili nový druh rostliny. Hvězdnatka nenápadná ale jednoho skoro připravila o život

Olomouckým botanikům se podařilo objevit a popsat nový druh hvězdnatky v pralesích ostrova Borneo. Jde už o třetí druh z toho rodu, který si vědci připsali na konto. Ačkoliv rostlinu pojmenovali hvězdnatka nenápadná, jednoho ze členů výpravy málem stála život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupce rodu hvězdnatek (Thismia rodwayi)

Zástupce rodu hvězdnatek (Thismia rodwayi) | Foto: CC BY-SA 3.0

Botanika Michala Sochora při objevu nového druhu jen těsně minula padající větev.

„Byla asi sedmimetrová a 30 centimetrů tlustá, padala zhruba z 25 metrové výšky. Byl to opravdu silný zážitek. Mně se naštěstí nic nestalo, ale větev smetla některé z mých věcí jako objektiv nebo batoh s obědem. Takže jsem pak málem zahynul i hlady,“ dodává s úsměvem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoučtí botanici popisují zážitky z hledání nového druhu hvězdnatky na Borneu

Drobná hnědá rostlinka Thismia, česky hvězdnatka, bude mít v názvu nenápadná.

„Velmi dobře splývá s podkladem, na kterém roste, což jsou většinou tlející větve, nebo tlející listí. Na výšku mívá od centimetru do maximálně pěti centimetrů, když kvete,“ popisuje.

„Zajímavý je květ, přesněji jeho stavba, který je uzpůsoben tomu, aby moucha, která do něj vletí, jím proletěla jen jedním směrem. To zabezpečuje ochranu před samoopylením,“ vysvětluje botanik.

Podle vedoucího expedice Martina Dančáka je objev nové rostliny ve vědeckém světě poměrně složitá věc.

„Prvním krokem je hledat v literatuře, jestli taková rostlina už nebyla vědecky popsána. To může trvat dlouho, někdy dokonce léta. Naštěstí my se už ve hvězdnatkách docela orientujeme, takže nám to trvalo jen několik dnů.“

Botanik: Migraci rostlinných druhů nezabráníme, ale můžeme jí zpomalit

Číst článek

„Pak začíná další krok, což je formální popis toho druhu. A to všechno se potom musí převést do podoby odborného článku, který musí vyjít v odborném časopise. V okamžiku, kdy článek vyjde, je pak druh oficiálně popsán a pojmenován,“ vysvětluje Dančák.

Olomoučtí přírodovědci už mají na kontě třetí druh hvězdnatky. V deštných pralesích na Borneu objevili i druhy: Thismia hexagona a Thismia brunneomitra.

Na světě je zatím známo šedesát druhů hvězdnatek.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme