Rovnátka nosí stále více lidí, a to i dospělých. Příspěvky ale možná zmizí, upozorňují pojišťovny

Bělení zubů, dentální hygienu nebo třeba bílé plomby si dopřává stále víc lidí. Roste i zájem o rovnátka. Právě investice do zubů se ale může prodražit. Pojišťovny totiž nepřispívají na všechny zákroky. Třeba metoda neviditelných rovnátek vyjde pacienta i na více než sto tisíc korun. Přesto jsou lidé za krásný úsměv ochotni zaplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Během jednoho roku udělají zubaři podle zdravotnických statistik 6,5 milionu plomb. Třeba lékař Roman ošetří denně okolo desítky pacientů a právě plomby jsou tím nejčastějším zákrokem. Jenže ty bílé něco stojí, upozornil.

„Průměr je asi od 1200 do 2500. Platí se výkony nadstandardní, což je třeba zhotovení kompozitní výplně, ošetření kanálků. Například rentgen a preventivní prohlídka, toto by pacient platit neměl,“ shrnul.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nadstandardní péči o zuby si v Česku dopřává stále víc lidí. Za co často utrácí, zjišťovala Zuzana Švejdová

Jednou za půl roku má totiž každý nárok na bezplatnou návštěvu u zubaře. Hradí ji pojišťovny, které za péči lékařům odvedou stovky milionů korun. „Na stomatologii máme zhruba asi tak 700 korun na jednoho pojištěnce ročně,“ upřesnil prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Přibývá ale lidí, kteří do zubů investují sami. Začíná to stokorunami. Například paní Jaroslava ale musela našetřit větší sumu. Aby její dcera měla krásný úsměv, zaplatila desítky tisíc korun.

„Moje dcera nosila rovnátka asi sedm roků a fakt se to srovnalo úplně špičkově. Není to levné. Vím, co mě dceřiny zuby stály. Za to by byl auťák,“ spočítala.

Příspěvky na rovnátka pravděpodobně časem zmizí

Příspěvek právě na rovnátka žádá od pojišťoven stále víc lidí. Jen třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna loni přispěla více než 137 tisícům pacientů. Větší zájem potvrzuje taky Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, která za letošních osm měsíců vyplatila přes 800 tisíc korun, a to jen na fixní rovnátka dětem.

„V České republice, myslím si, máme poměrně velmi příznivý systém. Pojišťovny hradí u léčby fixním aparátem v podstatě veškerou práci spojenou s terapií fixním aparátem. Doplatek pacienta za pevný, fixní aparát kolísá tak mezi 20 až 50 tisíci,“ popsala předsedkyně České ortodontické společnosti Eva Šrámková.

Podle Svazu zdravotních pojišťoven ale příspěvky na rovnátka pravděpodobně časem zmizí.

Zubaři zvažují protesty, žádají navýšení úhrad nebo platby od pacientů

Číst článek

Ortodontista Jiří Petr lidem nasazuje rovnátka už přes třicet let. Zatímco dříve seděly v jeho ordinaci hlavně děti, dnes se místnost plní dospělými.

„Až do 70 let. Máme tu manželský pár, který má estetický systém. Je to novější, modernější systém - tenoučká fólie, která je průhledná jako plast, natlačíte to na zuby, ono se to tam zacvakne. Když chcete, tak to sundáte,“ přiblížil možnosti.

Rozdíl je taky v ceně. Zatímco za klasická rovnátka dají lidé od 10 do 50 tisíc korun, nová, takzvaná neviditelná technika je až čtyřnásobně dražší.

Podle České stomatologické komory trpí dentálním onemocněním během života až 90 procent lidí.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme