Rusko je známé svými samovary. V ruských tajných službách ale neslouží jen k přípravě čaje

10. říjen 2016

Asi málo co v ruské zimě zahřeje tak jako horký čaj. K jeho přípravě slouží tradiční samovar. Ale koho by napadlo, že mezi výrobce samovarů se zařadí také ruská tajná služba. Co tohle zařízení z dílny FSB umí?

Vypadá to, že popíjení čaje se vymstilo třem vysoce postaveným ruským úředníkům, kteří skončili ve vazbě. Mikhail Maksimenko působil jako šéf vyšetřovací komise ruského ministerstva vnitra.

Teď je spolu s dalšími dvěma úředníky ve vazbě a hrozí mu až 15 let vězení kvůli podezření z korupce. Informoval o tom server ruské televize Russia today. Důkazy přitom ruským úřadům zajistil samovar s ukrytým odposlechem. Úplatky prý brali od ruské mafie.

Na Rusy dohlíží Velký samovar

Ten samovar byl přitom dárek od ruské tajné služby. Podle ruského listu Izvestia měl na sobě elektrický samovar dokonce logo a název organizace FSB. Od této tajné služby, která nahradila sovětskou KGB, prý Maksimenko zařízení dostal paradoxně za boj proti korupci a měl ho ve své kanceláři.

Na ruských sociálních médiích to řadu lidí pobavilo. Na twitteru například jeden uživatel odkazuje na slavný román 1984 George Orwella. Na místo velkého bratra prý ale v Rusku na lidi dohlíží Velký samovar.

autor: sed
Spustit audio