Se vším všudy patřím Česku a tak to bude, říká hazardní král Valenta

Fenomenální úspěch na Slovácku, menší úspěch na Valašsku a neúspěch na Hané. Těmito slovy shrnul podnikatel v hazardu Ivo Valenta výsledky voleb do krajských zastupitelstev. Jeho Strana soukromníků získala celostátně necelá dvě procenta, na Zlínsku to bylo bezmála osm. A že si krátce před volbami přehlásil trvalé bydliště z Monaka do Česka? "Uvažoval jsem o tom dlouho," říká současný senátor v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Ivo Valenta.

Senátor Ivo Valenta. | Foto: Senát ČR

Jak hodnotíte volební výsledek koalice Svobodných a Strany soukromníků, za kterou jste kandidoval? Ve Zlínském kraji, kam jste se soustředili, jste obdrželi 7,9 procenta, na celostátní úrovni necelé dva procentní body.

Ve Zlínském kraji jsem spokojený. Získali jsme téměř osm procent a koalice, kterou předtím nikdo neznal, má za půl roku velmi slušný výsledek. Samozřejmě jsme očekávali, že by to mohlo být o jeden či dva body výše, ale i tak je to dobré.

U celostátního výsledku nejsem a nemůžu být úplně spokojený, i když je tam zisk 1,9 procenta. Do povědomí lidí se koalice dostala, ale chyběl nám čas. Nemohli jsme předpokládat, že někde prolomíme hranice, ačkoli například v Pardubickém kraji jsme takové přání měli. Nevyšlo to, alespoň víme, co máme do budoucna zlepšit.

Nejlepší výsledek jste měli přímo v Uherském Hradišti, kde jste získali necelých 25 procent hlasů. Čím si to vysvětlujete? Masivní volební kampaní?

Lidé mě tam hodně znají. Myslím, že úspěch byl spíše na osobu, ale zřejmě i na značku. Někteří voliči znají historii Strany soukromníků, otec byl jejím spoluzakladatelem, což také trochu sehrálo roli. Ale bodovali jsme i v jiných obcích na Slovácku a v některých místech na Valašsku. Na Hané, přiznávám, to bylo hodně slabé.

Kolik vás stála předvolební kampaň?

Nevím to určitě, nyní se vše sčítá. Bude to na našem účtu, já bych to jen zbytečně odhadoval, opravdu nevím. Kampaň pro nás zastřešovala agentura.

A odhadem, alespoň řádově?

Nevím, lhal bych, opravdu netuším. Určitě to jsou miliony.

Pokud jde o povolební vyjednávání, s kým si dokážete představit koalici? Vidíte někde průsečíky?

Určitě. Telefonicky nebo osobně jsem hovořil se všemi lídry stran kromě komunistů. Nabízel jsem spolupráci, že jsme připraveni se podílet na koalici. Když jsem se díval na výsledky voleb, zajímavostí byly preferenční hlasy. Jiří Čunek jich měl nejvíce, na druhém místě byl primátor (Miroslav) Adámek a na třetím místě jsem byl já. Nabízí se tedy, že lidé by si nejvíce přáli koalici KDU-ČSL, STAN, Soukromníci a Svobodní a ODS. Chceme být součástí koalice, ať můžeme bojovat za lepší budoucnost Zlínského kraje.

Co vám uniklo z voleb: předtančený Harapes, debakl Mynáře s Nejedlým a modré Česko

Číst článek

Krátce před volbami jste si změnil trvalé bydliště z Monte Carla na Zlín. Bylo to pouze kvůli tomu, abyste se mohl zúčastnit voleb?

Hlavní důvod nebyly volby, o přestěhování jsem uvažoval už delší dobu. Určitě ale to urychlení přišlo právě kvůli volbám, abych dodržel zákon. Když jsme v červenci hlásili kandidátku, hlásili jsme adresu Zlína, ale tehdy jsem ji ještě neměl v občanském průkazu. Úředníci mi řekli, že tam musím uvést aktuální adresu, což tehdy byla ta v Monaku.

Co vás vedlo k tomu, že jste o přesunu do Česka, jak tvrdíte, uvažoval už delší dobu?

Letos mi bylo šedesát a člověk už uvažuje, kde zakotví. Věděl jsem, že se jednou vrátím domů. Nikdy jsem domovinu neodstřihnul, trávil jsem zde určitý čas a mám tady rodinu, bratra, sestru, maminku. I Honza šel jednou do světa a jednou se vrátil. Někdo se vrátí brzo, někdo trochu později. Teď jsem se vrátil já.

Čistě fakticky - nyní platíte daně v České republice?

Ano. Se vším všudy patřím Česku, je to neměnný krok a už to bude takto trvale.

Trvalé bydliště si zpátky do Monaka už přepisovat nebudete?

Ne. Doufám, že alespoň do 95 let, co jsem si naplánoval život na tomto světě.

Jako jedno z volebních témat jste na Zlínsku akcentoval problém s bezdomovci. Jaký je váš konkrétní plán?

V legislativní rovině. Vrátit starostům nástroj, kterým mohou těmto lidem na svých územích zakázat pobyt. Bezdomovci se válí všude po městě, v Hradišti a určitě i ve Zlíně to problém je. Nic nepomáhá. Ať těm lidem dáváte dávky, nebo chystáte bydlení, neakceptují to. Pokud se budou chtít zařadit do společnosti, tak se zařadí. A pokud nebudou mít možnost v žádném městě takto vegetovat, budou muset jít do sociálních bytů, začít pracovat a zařazovat se do normálního života.

Mluvil jste s některými z nich?

To víte, že ano, v Hradišti mě skoro všichni znají. Někteří z nich jsou opravdu v kolotoči problémů, v dluhové pasti, se kterou si neví rady. Je úkolem města, aktivistů a sociálních úseků, aby jim pomohli. Ale jsou také ti, kterým válení se vyhovuje. Pomalu si mohou dělat, co chtějí, a obtěžují okolí. Je potřeba přísný metr.

Když jste zmínil tu dluhovou past. Nemůže část bezdomovců a lidí s finančními problémy produkovat právě váš hazardní byznys?

Věděl jsem, že sem zabloudíte, ale to už je mimo téma voleb. Podívejte se, já nevím. Největší problém je alkoholismus, to je past. A pokud hovoříte o hazardu, tak jsme prosazovali hrací karty. Ty z heren vyloučí právě tyto sociálně slabé osoby a ty, kteří s hraním mají problémy. Takové hráče nepotřebujeme a ani je nechceme.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme