Bojují o koryta, která za poslední roky získali. Ve sněmovně i krajích, hodnotí povolební vyjednávání Babiš

Bojují o svá koryta, je to stejné ve sněmovně i krajích. Tak hodnotil ministr financí Andrej Babiš povolební vyjednávání o krajských vládách. Jeho hnutí ANO zvítězilo v devíti ze třinácti krajů, ve kterých se volilo. V Královéhradeckém získalo v zastupitelstvu 13 křesel, druhá ČSSD jich má šest. Přesto se už v kraji rýsuje koalice „všichni proti ANO“. Uzavřelo ji celkem pět pravicových a levicových stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

Andrej Babiš se podobného postupu jako v Královéhradeckém kraji jinde neobává, jeho hnutí s tím prý počítalo. Politici tradičních stran se podle něj znají dlouho a zástupci hnutí ANO se mezi ně dostávají poprvé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bojují o koryta, která za poslední roky získali. Je to stejné ve sněmovně i krajích, hodnotí povolební vyjednávání šéf ANO Andrej Babiš

„Očekávali jsme to, oni se znají dlouho,“ říká Andrej Babiš. „Bojují o svá koryta, která si tady za poslední léta vybojovali. Je to stejné ve sněmovně, je to stejné v krajích,“ míní.

Zástupci ANO by i tak podle něj mohli získat posty hejtmanů ve čtyřech krajích.

„Vycházím z toho, co už proběhlo. Myslím, že Moravskoslezský a Olomoucký kraj, možná Karlovy Vary,“ vyjmenovává někeré z nich Babiš. „Necháme se překvapit, jak to dopadne,“ dodává ministr financí.

Předseda hnutí ANO také ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurnálu poznamenal, že kraje nemají pro lidi zásadní přínos. „Kraje vznikly a nemyslím si, že jsou ve prospěch lidí v jejich každodenním životě. Ale jsou tady,“ konstatuje Babiš.

Krajské volby byly podle něj hlavně o silných osobnostech. „Vyhrál pan Čunek, pan Půta, paní Drábová s panem Rakušanem a pan Zimola,“ podotýká předseda hnutí ANO.

Volby 2016

V pátek a sobotu volili lidé krajské zastupitele a v prvním kole hlasovali také o jedné třetině Senátu. ANO ovládlo 9 ze 13 krajů, ve kterých se volilo. Komentátoři ale nemluví o modré tsunami, jak by se na první pohled zdálo, protože vyjednávání o krajských koalicích budou pro hnutí náročná.

Co vám uniklo z voleb: předtančený Harapes, debakl Mynáře s Nejedlým a modré Česko

Číst článek

Voliči v krajských volbách také měli díky preferenčním hlasům možnost pomoci oblíbeným nebo známým kandidátům. Nejvíce jich v letošních krajských volbách získal lídr KDU-ČSL ve Zlínském kraji Jiří Čunek, a to 14 468. Druhý byl se 14 269 hlasy Stanislav Juránek z jihomoravské KDU-ČSL.

Pospíšila voliči ‚vykroužkovali‘ z posledního na 1. místo. Podívejte se, komu preferenčníhlasy pomohly a koho vyřadily

Číst článek

Na třetím místě skončila šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která ve Středočeském kraji kandidovala do zastupitelstva za hnutí Starostové a nezávislí. Voliči jí udělili 11 592 preferenčních hlasů. Současný hejtman Jiří Zimola z jihočeské ČSSD získal jako čtvrtý v pořadí 9660 těchto hlasů.

Lídr kandidátky STAN ve Středočeském kraji Vít Rakušan získal v pořadí preferenčních hlasů šesté místo. Lídr Starostů pro Liberecký kraj a současný hejtman Martin Půta pak sedmé.

Vítězové voleb do krajských zastupitelstev - historický přehled (2000 - 2016) | Foto: ČTK

ČRo, Anna Jadrná, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme