Senátní duel Radiožurnálu: Cítím, že jsme oba velké osobnosti, říká Stanislav Juránek z KDU-ČSL

Senátor Stanislav Juránek z KDU-ČSL obhajuje své místo v horní komoře parlamentu. Čím chce přesvědčit voliče v obvodu Brno-město, aby mu dali hlas ve druhém kole? Jeho protivník, ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek kandidující za hnutí ANO, má zatím šestiprocentní náskok. Udrží si ho?

V Jihomoravském kraji se aktuálně vyjednává o vládnoucí koalici. Ani Stanislav Juránek, ani Jiří Dušek ve vyjednávacích týmech nejsou. Podle Duška by hnutí ANO mělo získat post hejtmana, protože volby přesvědčivě vyhrálo. Stanislav Juránek uvedl, že nic nebrání tomu, aby se koalice vyjednala v průběhu tohoto týdne.

A to i přes to, že překážkou může být osoba Michala Haška. Jiří Dušek řekl, že hnutí ANO se nebrání koalici s ČSSD, ale nechce vyjednávat s Michalem Haškem, který je podle prohlášení čelných představitelů hnutí nepřekonatelným problémem. Podle Stanislava Juránka by si své lidi měla nominovat politická strana a oba senátní protikandidáti se shodují, že osoba Michala Haška se démonizuje.

V prvním kole senátních voleb zvítězil Jiří Dušek. Čím si to vysvětluje? „Byl jsem mile a pozitivně překvapen, protože něco takového jsem nečekal. Myslím si, že výsledek je dán tím, že posledních 8 let velmi intenzivně pracuji pro město Brno. Z naší hvězdárny, která byla vnímána spíš jako klubovna, která je otevřena po nocích, jsme vybudovali centrum vědy, umění a vzdělávání, které patří mezi nejnavštěvovanější pamětihodnosti města Brna,“ myslí si Dušek.

Jiří Dušek

„Gratuluji kolegovi k vítězství v 1. kole. Vím dobře, že v našem senátním obvodu doopravdy rozhoduje každý hlas – nejtěsnější výhra byla o 22 hlasů. Každý z nás se bude snažit najít podporu a důvod, aby se lidé zvedli a šli nás volit do Senátu. Je to i o vztahu lidí k Senátu, k nám a na zvážení mezi námi. Vidím a cítím, že jsme oba dva velké osobnosti a lidé se budou rozhodovat právě podle svého zaměření a podle toho, kterého z nás uvidí jako kvalitnějšího. Těším se na to rozhodnutí a nechávám to přímo na voličích,“ říká Stanislav Juránek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio