Americký torpédoborec minuly dvě rakety. Vylétly z oblasti ovládané jemenskými povstalci

Na americkou válečnou loď USS Mason v Rudém moři vyletěly z území Jemenu dvě rakety. S odvoláním na námořnictvo o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Střely vyšly z oblasti ovládané šíitskými povstalci, dopadly ale v bezpečné vzdálenosti od torpédoborce. Incident se stal poté, co Spojené státy oznámily, že chtějí přehodnotit podporu koalice vedené Rijádem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poblíž americké válečné lodi USS Mason v Rudém moři dopadly dvě rakety

Poblíž americké válečné lodi USS Mason v Rudém moři dopadly dvě rakety | Zdroj: Reuters

Nevydařený útok na loď USS Mason začal okolo sedmi hodin ráno místního času. „Obě rakety narazily do vody dřív, než by zasáhly loď,“ řekl mluvčí Pentagonu kapitán Jeff Davis. „Naši námořníci neutrpěli žádná zranění a loď není poškozená,“ dodal.

Torpédoborec palbu neopětoval. Podle Davise jsou ale připraveni podniknout všechny kroky nutné k zajištění bezpečí lodí a vojáků.

Spojené státy po náletu v Saná přehodnotí podporu koalice vedené Saúdskou Arábií

Číst článek

Jemen je v občanské válce, ve které podle Organizace spojených národů už zemřelo více než 10 tisíc lidí. V zemi se bojuje od roku 2014, kdy šíité ze severu země obsadili metropoli Saná a postupovali dál na jih.

Loni se do konfliktu zapojila Saudská Arábie a další arabští spojenci, kteří podporují exilovou jemenskou vládu leteckými údery na povstalce.

Spojené státy po sobotním náletu na hlavní město Saná oznámily, že chtějí přehodnotit podporu koalice. Při bombardování totiž zemřelo přes 140 lidí a dalších nejméně 500 utrpělo zranění. Povstalci z útoku viní právě koalici vedenou Rijádem. Saudská Arábie to odmítá a chce se připojit k vyšetřování.

Od dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které ale nastolení míru nepřinesly.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme