Dubaj staví kilometr vysoký mrakodrap. Nejvyšší budova světa bude plná zahrad a lákadel pro turisty

Všechny nejvyšší stavby světa za pár let už nebudeme hledat ani ve Spojených státech, ani v Číně nebo Japonsku, ale na Blízkém východě. Vůbec nejvyšší mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji už brzy překoná nová budova v saúdské Džiddě. Mezitím ale v Dubaji vyroste nejvyšší věž světa, vysoká může být až jeden kilometr. Spojené arabské emiráty tento týden oficiálně zahájily její výstavbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderátorka Zita Senková: Z Dubaje mě bolí za krkem

Moderátorka Zita Senková: Z Dubaje mě bolí za krkem | Foto: Zita Senková | Zdroj: Český rozhlas

Jak přesně vysoká věž bude, se zatím neví. Dubajské úřady prozradily jen tolik, že bude o kus vyšší než Burdž Chalífa. Podle arabských médií to bude nejmíň o sto metrů, což by znamenalo minimálně 930 metrů. To je pro představu víc než 9 věží plzeňské katedrály svatého Bartoloměje nebo tři komíny chvaletické elektrárny nad sebou. Rodící se mrakodrap v saúdskoarabské Džiddě bude ale možná ještě větší - na výšku má mít přes kilometr.

Květ lilie dvakrát levnější než tunel Blanka

Nová věž v Dubaji zatím nemá jméno. Španělsko-švýcarský architekt Santiago Valls se prý inspiroval květem lilie. Věž má připomínat minaret ukotvený k zemi kabely, které kolem ní vytvářejí takový závoj. Uvnitř bude luxusní hotel, většina věže ale nebude obytná - tím se bude lišit od mrakodrapů.

Mají na ní být závěsné zahrady, vyhlídkové terasy a další atrakce pro turisty. Stavba by měla být do čtyř let a podle dubajských médií bude stát v přepočtu 24 miliard korun - pro srovnání pražský tunel Blanka vyšel o 20 miliard dráž.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme