Plzeňský kraj povede ČSSD, ODS, Starostové a Koalice. Kmotři a oligarchie, komentuje to Babiš

Plzeňský kraj je dalším z regionů, kde připadne vítěznému hnutí ANO s jedenácti mandáty místo v opozici. Na koaliční spolupráci se dohodla druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj se dvěma mandáty. Toto spojení umožní těsnou nadpoloviční většinu 23 křesel ze 45 míst v zastupitelstvu. Hejtmanem by se měl stát Josef Bernard z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

Spolu s ANO skončí v opozici další tři strany, které se do zastupitelstva dostaly - KSČM se šesti křesly, TOP 09 se čtyřmi a koalice SPD a SPO se dvěma mandáty. Koaliční strany se na spolupráci dohodly dnes v noci po pondělních zasedáních krajských předsednictev ČSSD a ODS.

„Nemám zatím novou informaci. Včera jsme se na centrále dohodli, že pro nás není v Plzeňském kraji ČSSD partner pro jednání. Nabídli jsme ještě večer spolupráci ODS, a to včetně místa hejtmana pro ODS," řekl těsně před začátkem tiskové konference nové koalice krajský předseda ANO Jan Volný.

Lídr ANO Miloslav Zeman současně řekl, že ho kontaktovala ODS s informací, že jednání o koalici se ubírají jiným směrem.

„My jsme s nimi vládnout odmítli, i když jsme v Plzeňském kraji vyhráli, jdeme do opozice. Jediná možnost,“ okomentoval na twitteru vznik koalice šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „ČSSD oligarchie jede. Svítit jim u toho bude Roman Jurečko, kmotr ODS, co řídí jak Martina Baxu, tak Jiřího Pospíšila,“ dodal.

V devítičlenné radě bude mít ČSSD kromě hejtmana další tři radní - pro oblast regionálního rozvoje, zdravotnictví a sociální věci, řekl Bernard. Tyto posty obsadí jejich dosavadní radní Ivo Grüner, Milena Stárková a Zdeněk Honz.

ODS připadne post prvního hejtmanova náměstka pro ekonomiku, investice a majetek pro Marcelu Krejsovou, náměstka pro kulturu a památkovou péči bude zastávat lídr ODS Martin Baxa.

„Protože jsem zároveň prvním náměstkem primátora v městě Plzni, budu na kraji funkci náměstka vykonávat jako neuvolněný (tedy bez platu)," řekl Baxa. Radní pro životní prostředí a zemědělství bude Radka Trylčová z ODS.

PŘEHLEDNĚ. Přečtěte si, jak se dohaduje koalice ve vašem kraji

Číst článek

Lídr Starostů a Patriotů Pavel Čížek se stane náměstkem hejtmana pro dopravu, lídryně Koalice pro Plzeňský kraj Jana Bartošová radní pro školství a cestovní ruch.

Krajský model tak kopíruje situaci z Plzně, kde před dvěma lety vyhrálo ANO i obecní volby. Skončilo ale v opozici a magistrát řídí ČSSD, ODS, Občané patrioti a KDU-ČSL. V opozici skončí vítězné ANO zřejmě i v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

ODS ve vedení po osmi letech

Vznik koalice znamená, že ČSSD v kraji podruhé za sebou získá díky koaličnímu vyjednávání post hejtmana, aniž by vyhrála volby. Před čtyřmi lety vyhrála krajské volby těsně ODS, po dohodě ČSSD a KSČM ale skončila v opozici.

Dohoda rovněž znamená návrat ODS do vedení kraje po osmi letech. V letech 2000 až 2008 měla i hejtmana. KDU-ČSL, která je součástí Koalice pro Plzeňský kraj, se do krajského zastupitelstva vrací po čtyřech letech a do vedení kraje po osmi letech. Starostové byli v dosavadním zastupitelstvu v koalici s TOP 09 v opozici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme