Kromě komínů je potřeba vyčistit i kamna a krby

11. říjen 2016
Dobré odpoledne

Přituhlo a zase musíme topit. Ale pozor, kamna po létě nestačí jen oprášit, zaslouží si pečlivou kontrolu a vyčištění. Jak na věc, přišel do poradny Regionu říct kamnář Robert Skalák. Prvním krokem je kontrola spalinové cesty, kterou provádí kominík a to ještě před zahájením topné sezóny. O tom jsme už v poradně Regionu před časem mluvili.

Od této kontroly je nezbytné si ponechat i doklad. Podrobněji se proto zaměříme na už samotná kamna. „V krbových vložkách nebo v kamnech jsou tahy nebo různé deflektory, které prodlužují cestu kouře a tepla a můžou se zanášet,“ upozorňuje host. Na tato místa je potřeba se zaměřit a zkontrolovat, zda nejsou zanesená sazemi a případně je vyčistit.

Častou závadou je zatvrdlé těsnění u dvířek

„Celkem časté jsou zatvrdlé těsnící šňůrky mezi rámem dvířek a sklem,“ upozorňuje Skalák. Příčinou je horlivost při čištění skla, kdy různé přípravky na čištění stečou na těsnící šňůry. Ty pak přestávají být pružné, přestávají těsnit a navíc může dojít i k poškození skla. To ale neznamená, že bychom neměli krby nebo kamna čistit. Naopak, jako každý spotřebič je dobré je čas od času vyčistit. Zejména je zbavit usazenin a sazí. Dobrým pomocníkem je přitom průmyslový vysavač.

Zanesený výměník snižuje účinnost

„U kamen s teplovodním výměníkem je potřeba samotný výměník vyčistit od dehtu a sazí. Aby neztrácel účinnost, protože saze působí jako izolant a převádění tepla je horší,“ říká host. U novějších typů kamen už výměník bývá lépe přístupný, aby se dal vyčistit. Zanášením výměníku zabráníte v prvé řadě tím, že bude vhodně navržený pro daný objekt. Pokud je předimenzovaný, tak se pak snažíme hoření brzdit přívodem vzduchu. Tím dochází k horšímu spalování a většímu zanášení výměníku.

K čištění výměníku použijte kartáče

Případně použijte špachtle k seškrábnutí usazenin. Takto odstraněný materiál nemusíte odstraňovat, ale můžete ho v kamnech nechat. A když pořádně zatopíte, tyto zbytky shoří. Kvalita paliva má vliv nejen na zanášení, ale taky na množství popela. Nejlepším palivem je habr nebo buk. Při jejich spalování vzniká minimum popela. Na Vysočině takových stromů ovšem moc není a nejčastěji topíme smrkem.

Spustit audio