Ženu viděl, najížděl na ni, telefonoval o tom s manželkou. Janoušek se obnovy procesu nedočká

Městský soud v Praze v úterý zamítl žádost lobbisty Romana Janouška o obnovu procesu. Janoušek chtěl zvrátit pravomocný rozsudek za úmyslné sražení ženy autem, za které si má ve vězení odsedět čtyři a půl roku. Podle nových znaleckých posudků měl v době nehody snížené rozpoznávací schopnosti a špatně viděl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Roman Janoušek

Lobbista Roman Janoušek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Soudce Tomáš Kubovec návrh na obnovu řizení s Janouškem zamítl. „Ženu viděl, najížděl na ní, o situaci telefonoval s manželkou," uvedl Kubovec.

Janoušek má trest od června přerušen kvůli zdravotním důvodům. Sám se v úterý k soudu nedostavil, lékaři mu to podle zjištění Radiožurnálu nedoporučili.

Právě o tři nové znalecké posudky z oboru lékařství se v žádosti o obnovu procesu opíral i Janouškův právník Lukáš Trojan. Lékaři z oboru psychiatrie, neurologie a očního lékařství v nich konstatují, že Janoušek byl v době nehody před čtyřmi roky závislý na omamných látkách, měl snížené rozpoznávací schopnosti a periferní vidění.

„Roman Janoušek trpěl tunelovým viděním, ženu nemohl vidět," řekl v úterý u soudu znalec z oboru očního lékařství. „Nedá se to ale 100% prokázat," odpověděl ale na otázku soudce.

Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Brněnský krajský soud mu ze zdravotních důvodů letos v červnu přerušil trest odnětí svobody na půl roku. Lobbista se v únoru podrobil další operaci a od března měl kvůli tomu přerušen trest na dva měsíce.

Opilý lobbista srazil v roce 2012 v Praze řidičku, která s ním chtěla řešit předchozí kolizi. Z místa následně ujel. Žena měla otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Janoušek jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest zpřísnil na 4,5 roku. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant. Verdikt loni potvrdil Nejvyšší soud. Janoušek následně podal ústavní stížnost.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme