Policisté zasahují ve zlínské nemocnici, údajně kvůli jejímu hospodaření. Obsadili ředitelství

Policie zasahuje v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Důvodem je podle ČTK hospodaření zdravotnického zařízení. Kriminalisté podle České televize obsadili ředitelství instituce. Hospodaření nemocnice v posledních letech končilo kladně, přesto její fungování často kritizovali někteří opoziční krajští zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto)

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Přítomnost policistů potvrdila bez podrobností jejich mluvčí Monika Kozumplíková. „V Krajské nemocnici Tomáše Bati probíhají úkony trestního řízení. Z pokynu státní zástupkyně nebudeme v tuto chvíli sdělovat bližší informace,“ sdělila.

Policisté přijeli do nemocnice ráno. Uzavřeli šesté patro budovy, kde je například právní oddělení a oddělení kontroly, a sedmé patro, v němž sídlí ředitelství či ekonomický útvar.

Podle náměstka pro zdravotnictví ve Zlínském kraji Lubomíra Nečase ze Strany práv občanů poslali domů zaměstnance, kteří mají na starosti hospodaření nemocnice. Zásah podle něj potrvá až do večera. Pacientů se nijak nedotkne.

Krajského náměstka pro zdravotnictví Nečase zásah policie překvapil. „Nemám informaci, proč se nemocnice vyšetřuje. Z kontrolních auditů, které tam probíhaly, nevzešlo žádné podezření," řekl Nečas. Policie zatím podle něj nikoho neobvinila.

Hospodaření nemocnice

Čtyři krajské nemocnice hospodařily v roce 2013 s rekordní ztrátou 270 milionů korun, ztráta zlínské nemocnice činila v tom roce 190 milionů korun.

Lepší výsledky později podle Nečase způsobila příznivější úhradová vyhláška. Loni zlínská nemocnice hospodařila se ziskem přes osm milionů korun.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně má 15 specializovaných center, ve kterých se léčí ty nejtěžší případy z celého kraje. Rozšířilo se například onkologické centrum, které získalo nové přístroje, magnetickou rezonanci, přístroj PET/CT a lineární urychlovač za asi 145 milionů korun, z 85 procent pokryly nákup evropské dotace.

Na konci srpna sice činila ztráta nemocnice asi 15 milionů korun. Podle Nečase by ale také letos měla hospodařit se ziskem.

Ztrátu podle vedení kraje způsobilo nedostatečné financování léků speciálních center. „Došlo k výraznému navýšení centrových léků, předpokládáme, že dojde k dohodě se zdravotními pojišťovnami, a tato ztráta za centrové léky bude vyrovnaná,“ uvedl zlínský hejtman Stanislav Mišák z ČSSD.

Náklady na léky se podle něj zvýšily asi o 20 milionů korun. Podle hejtmana je problém plateb za centrové léky celorepublikový.

Ztráta nemocnice z minulých let, která činila až kolem 770 milionů korun, se navíc podle Nečase snižuje. Letos na konci srpna byla asi 206 milionů korun. Výrazně pomohlo také to, že zastupitelé letos snížili částečnou úhradu neuhrazené ztráty minulých let nemocnice snížením vkladu jediného akcionáře, tedy Zlínského kraje, o 500 milionů korun. Opozice tento krok kritizovala.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme