Putin nepřijede do Paříže. Hollande se s ním kvůli ruským akcím v Sýrii odmítl setkat

Prezident Vladimir Putin odložil návštěvu Paříže. Francouzský prezident Francois Hollande se s ním totiž kvůli ruským akcím v Sýrii odmítl setkat. Francie navíc požaduje, aby ruské a syrské akce v Sýrii vyšetřil mezinárodní trestní tribunál v Haagu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin na návštěvě jedné z moskevských volebních místností.

Vladimir Putin na návštěvě jedné z moskevských volebních místností. | Zdroj: Reuters

Schůzka s francouzským prezidentem Hollandem byla plánována rok dopředu. O víkendu však elysejský palác naznačil, že vzhledem k ruským akcím v Sýrii se Hollande odmítá s Putinem setkat.

Ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault dokonce prohlásil, že by se Rusko mělo za své činy a zejména za bombardování civilních objektů v Sýrii zodpovídat před mezinárodním soudním tribunálem v Haagu.

Putin na setkání ale trval. Ve středu měl otevřít v Paříži ruské pravoslavné centrum, kde se měl objevit také Francois Hollande. Poté měla následovat bilaterální jednání. Po sérii diplomatických výměn mezi oběma zeměmi a jasném postoji Hollanda nakonec Putin cestu odložil.

Francouzský prezident považuje vzájemný dialog obou zemí za nezbytně nutný. S Putinem je připraven se sejít v případě, že budou moci pokročit směrem k míru v Sýrii, uvedla agentura Reuters.

Podle mluvčího Kremlu je Vladimir Putin připraven na setkání s Hollandem, až bude pro jeho francouzský protějšek vhodný čas. Neplánuje ale samostatnou schůzku jen kvůli Sýrii.

Jan Šmíd, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme