Kreuziger označil uplynulou sezónu za ‚restartovací‘. Věří, že v Orice mu pomůžou zkušenosti

Předchozí dva roky musel cyklista Roman Kreuziger bojovat o to, aby vůbec mohl závodit. Vrátil se v plné síle a má za sebou hodně zajímavou sezónu, ve které vyhrál titul silničního mistra Česka a podařila se mu i Tour de France. Teď se chystá na krok do úplně nového prostředí. Od nové sezóny totiž bude jezdit za australskou stáj Orica BikeExchange.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Roman Kreuziger (archivní foto)

Cyklista Roman Kreuziger (archivní foto) | Foto: Jan Brychta

Končící sezónu popsal Roman Kreuziger jako úspěšnou, i když přiznal, že v závěru se mu nevedlo podle představ. Ale po letech zase sbíral i příjemné zážitky.

„Charakterizovat sezónu do jednoho slova je složité. Nemám rád zimu, povedl se mi Lutych, pak byla Tour, poprvé mistr republiky v elitní kategorii. Těch zážitků je spousta, takže restartovací by mohlo být to správné slovo.“

Rozlučkový závod za tým Tiňkov jel v Lombardii, ale to už měl podepsanou smlouvu s australskou Oricou, která pro něj byla od začátku jedničkou při jednání. Prý proto, aby se pořádně naučil anglicky.

„Přece jenom už jsem dost starý, abych se to naučil, a pak do budoucna se mi to třeba bude i hodit.“

Žertoval Roman Kreuziger, jako by se ho už dotknul duch stáje, která vytváří dojem pohodově uvolněného týmu, natáčejícího vlastní videa třeba na hit Call Me Maybe od Carly Rae Jepsen.

Dovede si Roman Kreuziger představit sám sebe jako jednu z hvězd takového vtípku? „Ne to fakt ne jako. Já doufám, že to bude zakládat na tom, jak jezdíme na kole a ne na tom, jak natáčíme videa.“ I z tříminutové legrácky je ale patrný jeden z důvodů, proč Kreuziger do Oricy zamířil.

„Tým málo mění stav. Je to ukázka toho, že dobře funguje a ti lidé pokud se tam cítí, tak neodchází. Pro ty závodníky je to jenom dobře.“ A i když má Kreuziger nejen mladým Australanům radit a pomáhat, nevzdává se i vlastních ambicí.

„Jak jste říkal, už jsem starší, ale samozřejmě to znamená i to, že mám spoustu zkušeností. Ti mladí závodníci ne vždy dokážou tu Grand Tour přejet, kdežto ve mně mají takovou záruku. Určitě budu ten, který by měl pomoct, ale když náhodou bouchnou ti mladí, tak já bych měl být jako stabilita.“

Je připravený stát se i plánem B co se týká celkového pořadí třeba na Tour de France.

Tomáš Kohout, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme