Krvavá přestřelka při oslavách v mešitě. Útočník v Kábulu zabil nejméně 15 lidí

Nejméně 15 lidí přišlo o život a dalších 26 utrpělo zranění při úterním útoku na šíitské poutníky, shromážděné v největší kábulské mešitě kvůli jednomu z hlavních náboženských svátků. Oznámila to agentura AP s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra, podle kterého bilance zahrnuje i zabitého pachatele atentátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kábulem otřásl mohutný výbuch. Do vojenského konvoje najel sebevražedný atentátník

Kábulem otřásl mohutný výbuch. Do vojenského konvoje najel sebevražedný atentátník | Zdroj: Reuters

Mluvčí ministerstva upřesnil, že při útoku přišlo o život 13 civilistů a jeden policista. Další tři policisté utrpěli zranění. Oproti dřívějším zprávám nebyli útočníci tři, ale jen jediný, a toho zastřelili policisté.

Svátkem ášúrá si šíitští muslimové připomínají zabití vnuka proroka Mohameda imáma Husajna v roce 680 v bitvě u Karbaly. Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, zatímco šíitský islám vyznávají menšinoví Hazárové. Právě oslavy svátku ášúrá bývají pro sunnitské radikály často příležitostí k organizování atentátů, a tak kábulská policie varovala šíity před shromažďováním ve větším počtu.

Šíitská menšina se v Afghánistánu naposledy stala terčem atentátu 23. července, kdy v Kábulu sebevražední atentátníci zaútočili na demonstraci Hazárů a připravili o život 84 lidí a dalších 130 zranili. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Šíité, vesměs Hazárové, představují asi 15 procent z 30 milionů obyvatel Afghánistánu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme