Pozná, kdo v noci přišel, rozsvítí, otevře a zahřeje se. Tohle umí záchod v chytrém domě

11. říjen 2016

Bezpečnost, úspora a vysoký komfort. To jsou některé z cílů technologií pro tzv. chytrý dům - smart home, se kterými se v posledních letech roztrhl pytel.

V Severní Americe je dnes asi 18 milionů tzv. chytrých domácností, v Evropě asi polovina. Zájem o tento způsob bydlení dále roste, a to hlavně v Evropě. Proto se do konce roku 2020 pro oba kontinenty odhaduje až 100 milionů takto vybavených domácností.

V malé vesničce u Kutné Hory se po šesti letech chystá pražský manažer Jakub Zahrádka k dokončení svého chytrého domu. Během této doby se z něj stal nadšenec do chytrých technologií.

Uvnitř pozemku jsou bodová svítidla, která se po otevření brány automaticky rozsvítí – ale jen pokud si to okolní světlo žádá. Všechno hlídá vlastní meteostanice umístěná na střeše domu.

Propojování se nezastaví

Dům je umístěn ve svahu, chráněný ze tří stran zeminou. Rovná střecha je pokrytá kamením, keři, ale i světlovody, které vedou světlo do obytných místností pod námi. „Některé světlovody umí v noci samy svítit. Inteligentní záchod pozná, že někdo v noci přišel, rozsvítí se, otevře se prkénko, zahřeje sedák,“ vysvětluje Jakub Zahrádka.

Dům lze ovládat na malých displejích, které jsou rozesety uvnitř domu

Všechny funkce domu lze ovládat skrze mobil na libovolném místě, kde je dostupná internetová síť. Také takřka klasicky vypadajícími přepínači na zdi, kde si uživatel může navolit libovolné funkce. Do třetice i na malých displejích, které jsou rozesety uvnitř domu. Navolit lze hodnotu pro teplotu, automatické zatahování žaluzií nebo stmívání oken.


Co je dnes vnímáno jako supermoderní, může být za pár let již standardem, stejně jako tomu bylo před lety. „Díky internetu pokračuje čím dál víc propojování. Myslím, že se to nezastaví, že to bude pokračovat dál a dojde k proměňování krajiny, města i budov kolem nás. Bude se měnit také člověk a jednou splyne s anorganickou částí,“ domnívá se Miloš Florián z Fakulty architektury ČVUT.

Centrální řídící místnost je potěchou oka, nebo spíše postrachem elektrikářovým. Rozvodná skříň má totiž 420 modulů a každé z více než třiceti typů světel má svůj vlastní okruh. „Výborné na celém systému je, že pokud bych chtěl jednou něco změnit, přijede technik, přeprogramuje a přenastaví a nemusí tahat kabely.“

Zástupce jednoho z českých výrobců Boris Kamenický vysvětluje, jaká využití jsou mezi lidmi, kteří si podobná řešení pořizují, momentálně nejžádanější: „Lidé se nejvíc zajímají o úspory. A s tím souvisí vytápění. Na druhém místě je bezpečnost a až třetí je pro obyvatele Evropy komfort. Pro obyvatele Ruska je komfort na prvním místě.“

autoři: sch , ošv
Spustit audio