Policisté vyslechli kolegy obviněné žalobkyně Máchové. Vyzvídala u nich informace?

Po obvinění žalobkyně Dagmar Máchové začali detektivové vyslýchat i její kolegy z pražského městského státního zastupitelství, zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu. Máchovou policie stíhá kvůli vynášení informací z vyšetřovacích spisů týkajících se několika kauz, minimálně v jednom případě však věc sama nedozorovala. Informace tak měla vyzvídat od kolegů, kteří kauzy měli na starosti, a následně je za úplatu předávat dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupkyně Dagmar Máchová

Státní zástupkyně Dagmar Máchová | Foto: ČT24

"Já osobně jsem nebyl, kolegy ale vyslýchají," potvrdil informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu městský státní zástupce Martin Erazím. Výslechy potvrdil i obhájce Máchové Vít Široký, krok vyšetřovatelů čekal. "Jsou to kolegové, je to vcelku logické, že vyslechnou nejbližší spoluzaměstnance, vzhledem k tomu, co je jí kladeno za vinu," uvedl.

Pro žalobkyni známou z kauz opencard či Nemocnice Na Homolce si policisté přišli minulou středu. Jak informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, zadrželi ji kvůli případu z roku 2013. Akce souvisí s kauzou Bereta, nová obvinění si vyslechli také její hlavní protagonisté, expolicista Igor Gáborik a vysoce postavený důstojník protikorupční policie Radek Holub.

Jeden případ se týká firmy Knauf
Česká televize uvedla, že jeden z případů, kvůli kterým policie trojici stíhá, se týká stavební firmy Knauf. Ten ale sama Máchová neměla na starost. Firmu zastupoval známý advokát Marek Nespala, který měl podle detektivů kontakty s Gáborikem.

Svoji možnou roli v kauze ale Nespala nechtěl rozebírat. "Mohu potvrdit, že firma Knauf je mým klientem, ale to je tak vše. Nejsem zbaven mlčenlivosti," reagoval na otázky. Policie ho dosud nekontaktovala.

Podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu pracují vyšetřovatelé s verzí, že Máchová předávala citlivé informace nejen Gáborikovi, ale i dalším. Je tedy možné, že okruh obviněných se rozšíří. Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová, pod jejímž dohledem vyšetřování běží, však nechtěla další vývoj třaskavého případu komentovat.

Policie obvinila žalobkyni známou z kauzy opencard kvůli únikům informací

Číst článek

"K obsahu průběhu úkonů není možné v této fázi řízení poskytovat žádné informace," odepsala pouze. Máchová nicméně již vytáhla do boje proti svému obvinění. "Zpracováváme stížnost proti usnesení proti zahájení trestního stíhání. Podali jsme ji do protokolu, ale nyní ji odůvodňujeme," uvedl k tomu její advokát Široký. Stejně tak se brání i Gáborik. "Stížnost jsme podali," uvedl expolicistův obhájce Roman Lamka.

Není jasné, kolik měla inkasovat
Máchová je viněna z přijetí úplatku a porušení pravomoci úřední osoby. Policie ale nespecifikovala, kolik peněz měla inkasovat. Gáborik s Holubem čelí stíhání kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, z toho Gáborik ve formě návodu, a jeden z nich navíc z podplácení.

Ministerstvo spravedlnosti s Máchovou zahájilo řízení o dočasném zproštění výkonu funkce, nyní čeká, až se stíhaná žalobkyně k věci vyjádří. Jak potvrdil šéf městského státního zastupitelství Erazím, Máchová prozatím dochází do práce. Vedení zastupitelství nicméně kvůli vyšetřování kauzy již v květnu Máchovou přeřadilo na netrestní úsek.

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme